nieuws

Gerard Wiegel: 1926 – 2017

bouwbreed 155

Gerard Wiegel: 1926 – 2017

De dinsdag op 90-jarige leeftijd overleden oud-Cobouw-cartoonist Gerard Wiegel werd zijn leven lang gedreven door humor, positiviteit en werklust. Bij voorkeur maakte hij illustraties waar hij zelf ook om kon lachen.

Gedurende ruim 55 jaar maakte Wiegel cartoons voor Cobouw. In 2016, toen Cobouw veranderde van dagblad naar weekblad, werd zijn laatste bijdrage gepubliceerd. Wiegels allereerste bouw-cartoon verscheen in 1961.

Ook Wiegel tekende zijn laatste cartoon

Zijn kenmerkende stijl maakte Wiegel geliefd bij grote groepen Cobouw-lezers. Aanvankelijk stonden zijn bijdragen dagelijks in een vast hoekje op de voorpagina. Later verhuisden de cartoons naar de pagina Opinie, waar ze letterlijk meer ruimte kregen.

Gerard Wiegel

Bijzonder was dat Wiegel nooit verzaakte. Ook tijdens vakanties of ziekte zorgde hij er steevast voor dat zijn tekeningen stipt op tijd voor de redactie beschikbaar waren. Met de nadruk op: stipt. Wiegel was een echte deadline-werker, en kwam onder tijdsdruk tot de beste resultaten.

Veel vergeten om creativiteit maximaal aan te spreken

De cartoonist bekeek de wereld met humor, en altijd vanuit een positieve grondhouding. Tegelijkertijd koos hij er bewust voor om niet te veel te onthouden. Constant wilde hij zijn hoofd leegmaken. Op die manier kon hij zijn creativiteit maximaal aanspreken. Bijkomend gevolg was dat hij veel van zijn werk letterlijk vergat. Gevraagd naar zijn mooiste, leukste, of spraakmakendste cartoon moest hij het antwoord schuldig blijven.

Niet piekeren. Niet vervelend dromen

Het positieve denken dat Wiegel zo kenmerkte, had alles te maken met zijn beroep. “Niet piekeren. Niet vervelend dromen. Een cartoonist heeft een goed humeur nodig. Alleen dan kun je een grappige tekening maken waar je zelf ook om kunt lachen”, zei hij vorig jaar in een interview met Cobouw.

Tot op hoge leeftijd vitaal en scherp

Zijn opgewekte gemoed zorgde er mede voor dat hij tot op zeer hoge leeftijd opvallend vitaal en scherp bleef. Hij zorgde ervoor dat hij voldoende lichaamsbeweging kreeg, en trainde daarnaast zijn geest door onophoudelijk te blijven nadenken over mogelijke nieuwe cartoons of illustraties.

In de loop der jaren werkte Wiegel voor talrijke gerenommeerde titels in binnen- én buitenland. Een van de hoogtepunten van zijn werkzame leven, vloeide voort uit een dagelijkse strip die van 1967 tot 1970 in de Volkskrant verscheen: Professor Cumulus. Deze creatie kreeg in 2004 een even onverwacht als eervol vervolg, toen in de stripheldenbuurt in Almere een straat naar Professor Cumulus werd genoemd.

Bezoek aan minister Vogelaar

Zijn werk voor Cobouw leidde in 2007 tot een bezoek aan toenmalig minister Ella Vogelaar. De voor bouw verantwoordelijke bewindsvrouw figureerde met enige regelmaat in Wiegels cartoons. Om die reden nodigde de minister hem uit voor een ontmoeting.

De illustrator was al enige tijd ziek, en overleed afgelopen dinsdag thuis, in aanwezigheid van zijn familie. “Mijn vader blikte dankbaar terug op een gelukkig leven. Mede door zijn jarenlange werk voor Cobouw”, laat Wiegels zoon Arnoud weten.

 

Reageer op dit artikel