nieuws

Bouwend Nederland probeert Bouwwet via senaat aangepast te krijgen

bouwbreed Premium 25

Bouwend Nederland probeert Bouwwet via senaat aangepast te krijgen
R. Keus

Tot het ‘bittere’ eind knokt Bouwend Nederland door om de wet kwaliteitsborging voor het bouwen aangepast te krijgen. Dat laat voorzitter Maxime Verhagen weten.

Bouwend Nederland probeert de wet al langer aangepast te krijgen. De brancheorganisatie vreest voor hoge kosten, ingewikkelde procedure en vindt dat een te groot deel van de aansprakelijkheid voor fouten op het bordje van aannemers komt te liggen.

De VVD en de PvdA hadden daar in de Tweede Kamer geen boodschap aan. Sterker nog. Zij scherpten het wetsvoorstel juist verder aan. Onverstandig, meent Verhagen. Van verzet wil hij niet spreken. “Wij willen de wet verbeteren.”

Dubbel werk

Verhagen vervolgt: “Met de waarschuwingsplicht en een extra risicobeoordeling krijgen gemeenten een grotere rol dan was bedacht. Dat zal leiden tot een verdeelde verantwoordelijkheid, met als gevolg hogere kosten en leges.”

Wanneer de Eerste Kamer zich zal buigen over de wet die vriend en vijand in de bouw al jaren bezighoudt, is nog onduidelijk. Eerst volgt er op 4 april een schriftelijke vragenronde.

Goed voor vakmanschap  

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen verlegt het bouwtoezicht van gemeenten naar private partijen. Een nog op te tuigen toelatingsorganisatie controleert op haar beurt private die marktpartijen.

De wet introduceert ook de zogenoemde oplevertoets. Daarin moeten aannemers aantonen dat zij volgens het Bouwbesluit hebben gebouwd.

Anders dan Bouwend Nederland is de Aannemersfederatie (AFNL) wel te spreken over de wet. Volgens de AFNL komt de wet vakmanschap ten goede. 

Reageer op dit artikel