nieuws

‘Slimme snelweg vaagt wegenbouwer voorlopig niet uit’

bouwbreed 79

‘Slimme snelweg vaagt wegenbouwer voorlopig niet uit’

Wegenbouwers hoeven zich voorlopig geen zorgen te maken over zelfrijdende auto’s en intelligente vervoersystemen. Dat stelt Benny Nieswaag van Rijkswaterstaat.

“Voorlopig blijft asfalteren gewoon nodig. Anders zou het betekenen dat we gaan vliegen, maar dat doen we niet. Natuurlijk nadert het moment dat het aanleggen van nieuwe wegen misschien niet meer nodig is, maar wanneer is nu nog niet te zeggen.

Blijf op de hoogte asfalteerder

De wegenbouwer mag de dans voorlopig dan nog even ontspringen, Nieswaag adviseert ze wel goed op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen. “Met wegenbouwers onderzoeken we ook de gevolgen.”

De Rijkswaterstater is net terug van een studiereis in Amerika. De ontwikkelingen op het gebied van slim vervoer en transport gaan volgens hem razendsnel.

Schultz zit al op de goede weg

“Maar dat betekent niet dat Nederland het beleid nu ineens moet aanpassen. Minister Schultz heeft namelijk al hoge ambities. Wat ik in Amerika aantrof, bevestigde mij dat we hier op de goede weg zitten.”

Frans Tillema, lector intelligente mobiliteit aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen denkt daar een tikkeltje anders over. Hij vindt dat het kabinet veel meer snelwegen als oefenterrein moet aanwijzen voor het beproeven van slimme auto’s en technieken.

Meer wegen naar Wenen

Volgens Nieswaag doet Nederland dat al: “We werken mee aan de invoering van Coöperatieve Intelligente Transport Systemen (C-ITS) in de corridor van Rotterdam naar Wenen en bouwen mee aan een innovatiecentrale in Helmond. Hyperloop One ziet Nederland ook niet voor niets als één van de mogelijkheden voor een testlab.”

De Hyperloop One is een ondergrondse tunnelbuis met een diameter van 3,5 meter. Goederen en personen kunnen hierin met snelheden van 1000 kilometer per uur worden vervoerd volgens de bedenkers. “Dit voorjaar gaat Hyperloop One testen op een baan die we in Amerika gezien hebben.”

Cobouw gaat vanmiddag op Infratech in discussie met wegenbouwers en deskundigen over de toekomst van snelwegen. Vanaf 16:00 bent u van harte welkom in het Cobouw Café in Ahoy. 

Reageer op dit artikel