nieuws

Een slanke dijk van kunststof damwanden

bouwbreed 16

Een slanke dijk van kunststof damwanden

Met damwanden van composiet wil de Australische Armour Group waterkeringen bouwen om laaggelegen gebieden te beschermen tegen zeespiegelrijzing. De kistdamachtige constructie doorstond de hoogste golven in de Deltagoot van Deltares in Delft.

1 Composiet en geogrid

De opzet is eenvoudig. Neem twee damwanden, vul de ruimte daartussen met grond en je hebt een kistdam. Alleen gebruikt de Armour Group geen stalen of betonnen damwanden, maar planken van kunststof composiet. De wanden zijn niet rechtstreeks gekoppeld, maar verbonden met een geogrid met verdichte grond bovenop.

2 Weinig ruimtebeslag

Voordeel van deze oplossing is volgens John Jarvie van Armour Group dat het ruimtebeslag gering is. Er is betrekkelijk weinig materiaal nodig. Het scheelt echt tientallen kuub grond per strekkende meter kering en dat materiaal hoeft ook niet heel hoogwaardig te zijn. “Je kunt de kistdam vullen met materiaal dat lokaal voorhanden is, mits je het goed verdicht met een trilplaat, zodat het geogrid daadwerkelijk zijn werk doet.”

3 Bevestiging in Deltagoot

Aansprekende referentieprojecten heeft Armour nog niet. Om in aanmerking te komen voor internationale programma’s om eilandengroepen in de stille oceaan te beschermen tegen zeespiegelrijzing, wil het bedrijf over testresultaten beschikken. Armour koos voor het zwaarste geschut dat bestaat: de Deltagoot. In deze 300 meter lange onderzoeksfaciliteit van Deltares kunnen waterbouwkundige constructies op ware grootte beproefd worden.

4 Harde oplossing

Omdat er geen damwandplanken door de bodem van de Deltagoot geslagen konden worden, bouwden de onderzoekers een speciale bevestiging met dezelfde buig- en schuifkarakteristiek van damwandplanken ingeklemd in de bodem. Voor veel Nederlandse waterbouwers druist de harde kering tegen de intuïtie in, heeft Jarvie inmiddels begrepen.” Jullie zijn meer van de zachte oplossingen. Maar ik denk dat dit rondom de Stille Oceaan echt kan aanslaan. Composiet is goedkoop, het is licht en dus gemakkelijk te hanteren en het roest niet. Eventueel kan er een steenbestorting tegen de teen, gewapend met geogrids”.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels