nieuws

Heijmans schikt probleemproject de Energiefabriek voor 15 miljoen

bouwbreed 21

Heijmans schikt probleemproject de Energiefabriek voor 15 miljoen

Heijmans stapt voor 15 miljoen uit probleemproject de Energiefabriek. De bouwer heeft daarover een akkoord bereikt met waterschap De Dommel.

In een verklaring laat Heijmans weten dat de samenwerking met het waterschap “na constructief overleg” is beëindigd. De Dommel neemt de installatie volledig over van het bouwbedrijf en wordt daarmee zelf verantwoordelijk voor de bediening, onderhoud en verdere optimalisatie ervan.

“Het betekent dat Heijmans vanaf 1 december geen financiële en operationele verantwoordelijkheid meer heeft voor de Energiefabriek, die sinds juni 2016 zuiveringsslib inneemt en energie produceert”, aldus de Rosmalense onderneming.

Opstartproblemen kostte Heijmans eerder al 8 miljoen

De schikking met De Dommel bezorgt Heijmans een extra verliespost van 15 miljoen. Dat bedrag komt bovenop het verlies van 8 miljoen dat al eerder op het project werd geleden.

Heijmans ontwierp en bouwde de installatie voor ruim 30 miljoen euro. Het contract voorzag ook in 15 jaar onderhoud en exploitatie. De fabriek moest uit rioolslib biogas opwekken, maar kende grote opstartproblemen. Zo lukte het niet om de juiste samenstelling biogas te krijgen, waardoor aanpassingen aan de installaties nodig waren. Dat leverde Heijmans boetes op en vergde extra investeringen.

Effecten schikking meegenomen in overleg banken

De Energiefabriek is een van de projecten waardoor Heijmans momenteel in zwaar weer verkeert en niet aan de bankconvenanten voldoet. Het bouwbedrijf meldt dat “de effecten” van de overeenkomst met De Dommel “worden meegenomen in het lopende overleg met financiers”.

Reageer op dit artikel