nieuws

Vijfde probleemproject voor Heijmans in één jaar

bouwbreed Premium 163

Vijfde probleemproject voor Heijmans in één jaar

Heijmans is naar de Raad van Arbitrage voor de bouw gestapt over het project Wilhelminasluis in Zaandam. In februari 2017 wordt de zaak behandeld. 

Dat bevestigt de Raad van Arbitrage. Heijmans is in april 2014 gestart met de uitvoering van het werk met een aanneemsom van 27 miljoen euro. In mei 2015 zou de sluis gereed zijn. Het ontwerp van de sluiskolk voldeed echter niet aan de door provincie Noord-Holland gestelde eisen. Volgens Heijmans was het niet mogelijk om binnen de eisen van de overeenkomst een ontwerp te maken.

Sinds september 2014 ligt de bouw van de sluiskolk stil.

Nieuw ontwerp nog niet klaar

Heijmans heeft tussen juni 2015 en mei 2016 de sluishoofden constructief afgebouwd en sindsdien liggen alle bouwactiviteiten stil. Tussen januari 2015 en maart 2015 hebben de provincie en Heijmans samen aan een nieuw ontwerp gewerkt. Dat ontwerp is volgens de provincie nog niet klaar.

De abitrage is in december 2015 gestart.

Tweede conflict met provincie

De Wilhelminasluis is met de N23/Westfrisiaweg het tweede project dat de provincie Noord-Holland en Heijmans uitvechten voor de Raad van Arbitrage. Bij het wegenproject in West-Friesland gaat het conflict over wie verantwoordelijk is voor de slechte staat van de bodem.

In Zaandam is de vraag wie verantwoordelijk is voor de vertraging en het gewijzigde ontwerp. Volgens Heijmans wordt die veroorzaakt door vertraging bij vergunningen en door nieuwe informatie omtrent constructieve verwevenheid van de sluis met de omgeving en de noodzakelijke uitvoering van funderingsherstel.

Gesprekken hebben tot niets geleid

De provincie Noord-Holland betwist deze stellingname. Gesprekken tussen Heijmans en de provincie hebben tot nu toe tot niets geleid.

Het project loopt al jaren. In 2012 werd de sluis aanbesteed. In mei 2015 zou het project klaar moeten zijn. Een nieuwe planning is afhankelijk van het definitieve ontwerp en de uitspraak van de Raad van Arbitrage voor de Bouw.

Heijmans riskeert een contractuele boete van 10 procent van de aanneemsom bij niet op tijd leveren.

Probleemprojecten van Heijmans

Andere probleemprojecten van Heijmans dit jaar zijn de Energiefabriek in Tilburg en de nieuwbouw voor het RIVM in Utrecht, waar Heijmans deelneemt in het consortium SHH (Strukton, Hurks en Heijmans). Eerder dit jaar lag Heijmans in de clinch met de provincie Friesland over aquaduct in Leeuwarden. Bij dat conflict is uiteindelijk geschikt.

Op 15 november verschijnt in het weekblad van Cobouw een verhaal over de N23/Westfrisiaweg.

Reageer op dit artikel