nieuws

‘Precisie zit in onze aard’

bouwbreed 7

‘Precisie zit in onze aard’
Christiaan Krouwels

“Ik wilde iets buiten doen. Acht uur per dag op een kantoor zitten leek me niks. Nadat ik mijn mavo-diploma had behaald was er de keuze tussen mts bosbouw- en cultuurtechniek of landmeten. Ik koos het laatste en daar heb ik geen spijt van. Land­meten en maatvoeren is een vak met verantwoordelijkheid, terwijl je ook een grote mate van vrijheid hebt.

Ik begeleid de bouwmaatvoering bij de aannemer. Dat begint met de plaatsbepaling van de gebouwen en daarna waar de bouwput zal worden gegraven. Ik zet de heipalen uit, de funderingsstroken en als de vloeren zijn gestort geef ik de maten aan voor de binnenwanden. Ook zet ik de ankermaatvoering uit van bijvoorbeeld staalconstructies. De hoeveelheid werk verschilt per karwei. De ene aannemer zegt, ‘als ik de maatvoering van de funderingen heb, red ik het wel’, de andere wil alles van a tot z in detail hebben uitgemeten.

Wegens de verregaande automatisering en het gebruik van een robotic Total-station werken we nu veelal als solo-maatvoerder. Toch is het geen eenzaam beroep, op een bouwplaats heb je altijd contact met mensen. Je werkt samen om een bouwwerk te realiseren. Daar haal je je voldoening uit.

Het werk bestaat voornamelijk uit buitenwerk. Om de werkvolgorde te bepalen hou ik Buienradar in de gaten. Ik zorg ervoor dat ik buiten klaar ben als het weer minder wordt, dan kan ik binnen de werkvoorbereiding doen voor de volgende klus.

Een belangrijke vereiste voor dit vak is dat je goed kunt communiceren. Je bent een radertje in het bouwproces. Verder moet je, vaak onder tijdsdruk, heel secuur en nauwkeurig werken. Dit is geen vak van: het zal wel ongeveer goed zijn. Je hoort wel eens: maatvoerders zijn echte millimeters. Het zit inderdaad in onze aard. We hebben de drive ons werk precies te willen doen, omdat we weten dat een exacte maatvoering nodig is om het bouwproces efficiënt en effectief te laten verlopen.’’

Reageer op dit artikel