nieuws

Piepklein huisje markeert ontwikkeling in 3D printtechniek

bouwbreed 255

Piepklein huisje markeert ontwikkeling in 3D printtechniek

Met een charmant klein huisje op de kade in Amsterdam Noord geeft DUS Architects een glimp prijs van een ingezette koerswijziging. Hun veelbesproken grachtenpand wordt niet compleet 3D geprint, er zullen ook bouwdelen worden gebruikt die zijn gemaakt met 3D geprinte mallen.  

De ‘Urban Cabin’ is deze week officieel gelanceerd. Met een voetafdruk van 8 vierkante meter en een inhoud van 25 kuub, is het geplaatst in een bescheiden tuin, met twee bomen en een badkuip. Het is één van de kleinste Tiny Houses die tot nu toe is gerealiseerd. 

DUS Architects stelde de Urban Cabin samen uit elementen en vormstudies die het afgelopen jaren met de eigen 3D printers realiseerde. Binnen bevindt zich een bank, die kan worden uitgeklapt tot tweepersoonsbed.

De miniveranda buiten gaat speels over in de vloer van het huisje. Die is opgebouwd uit 3D geprinte elementen, die door partner Heijmans zijn afgestort met lichtbeton. Bij het slijpen van het materiaal onstond, volgens Hedwig Heinsman van DUS Architects, een bijzondere oppervlak  van gepolijste korrels met daar doorheen een soort honingraatpatroon van het 3D geprinte bioplastic. 

Ontwikkeling

Dat materiaal is volgens Heinsman typerend voor de ontwikkeling die het project momenteel doormaakt. Nog voordat het langverwachte grachtenpand gerealiseerd zal zijn, worden in samenspraak met allerlei partners al bouwproducten gelanceerd. Sommige zullen 3D geprint worden, met de compleet recyclebare bioplastic  van partner Henkel. Andere producten worden gerealiseerd met gebruik van 3D geprinte mallen. “Net wat esthetisch, constructief of om welke andere reden ook het beste uitpakt.” 

Voor de ontwikkeling van dergelijke elementen wordt een apart bedrijf opgericht. Dat maakt het gemakkelijker voor bedrijven en collega-architectenbureau’s  om samenwerking aan te gaan en de bij DUS ontwikkelde 3D-printkennis te zetten.

Ook het 3D Canal House zelf zal niet meer compleet worden opgebouwd uit lijntjes  gesmolten bioplastic die met een printkop bovenop elkaar zijn gelegd. Er worden ook geen complete kamers meer geprint die vervolgens worden samengesteld tot een grachtenpand, zoals de oorspronkelijk het idee was.  Uit de geveldelen, kolommen, vloerdelen en andere producten die in de nieuwe constellatie ontstaan wordt het grachtenpand samengesteld. De urban cabin mag je volgens Heinsman dus ook niet zien als één kamer van het toekomstige grachtenpand. 

Verhuizing

Dat het de afgelopen tijd een beetje stil was rond de 3D Canal House, heeft volgens Heinsman onder andere te maken met de verhuizing naar een nieuwe locatie in Amsterdam-Noord, in de wijk Buiksloterham. Daar zitten ze op eigen grond, zodat ze  niet nog een keer hoeven te verkassen. Maar de bodem moest wel eerst worden gesaneerd.

Tegelijkertijd zijn er nieuwe printers gebouwd en de volgende stap is de bouw van een bedrijfshal om de printers heen. Daarmee verliest de bouwplaats iets van zijn open karakter, maar het werkt  voor de eigen medewerkers prettiger.  De printers hebben nergens last van, die doen hun werk in weer en wind. Maar voor de medewerkers die voortdurend tussen de apparaten en verschillend bouwketen en kantoorruimten heen en weer pendelden waren de arbeidsomstandigheden tot nu toe niet optimaal. 

Inmiddels staat er ook een shredder op het terrein in Buiksloterham. Daar worden mislukte panelen en experimenten in versnipperd. Zonder verdere bewerking kunnen de snippers daarna worden omgesmolten en opnieuw gevoed aan de printkoppen.

Circulair

Momenteel zet de shredder zijn tanden in de gevelpanelen voor het tijdelijke gebouw  voor het afgelopen Nederlandse  EU-voorzitterschap. “Dat een met bloed, zweet en tranen gerealiseerd bouwelement nu al weer wordt versnipperd, doet geen pijn”, verzekert Heinsman. “ We wisten dat het een tijdelijk onderkomen was. En dat het materiaal zo gemakkelijk opnieuw gebruikt kan worden, geeft juist aan dat we ons bouwproces compleet circulair hebben ingericht.” 

Het gemakkelijke hergebruik biedt  in de visie van de architect,  juist allerlei onverwachtse mogelijkheden. “Je kunt als woningeigenaar in de toekomst gemakkelijk een keer van gevel wisselen, tegen lage kosten en zonder de omgeving met een berg afval op te zadelen. In zijn algemeenheid brengt onze techniek de fabricage van unieke bouwelementen en karakteristieke details en ornamenten binnen handbereik van veel grotere groepen mensen. Tot nu toe is dat voorbehouden aan alleen de zeer welgestelden.”

Aaibaar

Hoewel de Urban Cabin compleet zwart is, is het volgens Heinsman een heel aaibaar huisje geworden. In het eindvisioen van het 3D Canal House ziet ze wel gladdere gevels voor zich, in diverse kleuren en zonder alle geprinte lijntjes, compleet met druipers en onvolkomenheden. Dergelijke strakke bouwelementen komen ook nu al uit de printer.

“Maar voor dit moment vind ik het gerealiseerde gevelbeeld van de Urban Cabin wel charmant. Het heeft iets ambachtelijks. Uit de verschillende delen kun je de ontwikkeling aflezen die we de afgelopen jaren hebben doorgemaakt. Want sommige onderdelen zijn hagelnieuw, maar we hebben ook onderdelen gebruikt die al twee jaar oud zijn, toen de techniek er nog heel anders voor stond.”

Reageer op dit artikel