nieuws

‘Nieuwe bouwwet groot risico monumenten’

bouwbreed 11

‘Nieuwe bouwwet groot risico monumenten’
Den Haag, 17 mei 2015 - Minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok in de Tweede Kamer tijdens het vragenuurtje. Foto: Phil Nijhuis

De nieuwe wet Kwaliteitsborging voor het bouwen brengt grote risico’s met zich mee voor monumenten. Daarvoor waarschuwen  achttien wethouders in een brief aan de Tweede Kamer die Cobouw in handen kreeg.

Minister Blok wil het gemeentelijk bouwtoezicht op technische eisen deels afschaffen en marktpartijen zelf verantwoordelijk maken. Uit een experiment van de gemeente Den Haag bleek eerder al dat de bouwers daar nog niet klaar voor lijken te zijn. De gemeente moest bij twee bouwprojecten zelfs ingrijpen om instortingsgevaar te voorkomen.

Onacceptabel

Uit een brief van achttien wethouders aan de Tweede Kamer blijkt nu dat er ook grote zorgen zijn over de consequenties van de nieuwe bouwwet voor cultureel erfgoed en monumenten. De brievenschrijvers vrezen dat de wet eigenaren van monumenten opzadelt met hogere kosten en vinden dat het wetsvoorstel nog te veel “onzekerheden en risico’s” met zich meebrengt. “Deze risico’s zijn onacceptabel, omdat de gevolgen onomkeerbaar zijn voor monumenten”, valt in de brief van 23 mei te lezen.

De kritiek van de wethouders staat niet op zich. Op 2 juni stuurde de Federatie Grote Monumentengemeenten een soortgelijke brief aan de Tweede Kamer. Ook daarin wordt gewaarschuwd voor “grote en onomkeerbare risico’s”.

Positief

Tussen de criticasters en het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft op 7 juli overleg plaatsgevonden. Deelnemers blikken kijken terug op een positief gesprek, maar geven aan dat niet alle zorgen zijn weggenomen. Ze willen dat monumenten voorlopig niet onder het wetsvoorstel worden ondergebracht en zijn ook nog ongerust over de hogere kosten.

De Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen is al jaren omstreden. Overeenstemming lijkt er te zijn over het feit dat het bouwtoezicht anders moet, omdat prestaties bij oplevering niet worden getoetst. Over de financiering en de vorm van het nieuwe stelsel lopen de meningen uiteen.   

Minister Blok wil de wet graag door de Tweede en Eerste Kamer loodsen, zei hij eerder dit jaar in een interview met Cobouw. Of hem dat gaat lukken is echter sterk de vraag. De Tweede Kamer wil namelijk eerst nog deskundigen horen over de wet. De behandeling van de wet door de Tweede Kamer zal daardoor waarschijnlijk op zich laten wachten tot het einde van dit jaar.

 

Reageer op dit artikel