nieuws

CO2-negatief isoleren met kalk en hennep

bouwbreed 696

CO2-negatief isoleren met kalk en hennep

Kalkhennep is misschien wat bewerkelijk om aan te brengen, maar dan heb je ook wat, vinden ze bij Kalkhennep Nederland. Namelijk een volledig biologisch isolatiemateriaal dat goed vocht reguleert en tijdens de hele levensduur CO2 opneemt.

1 Goed mengen

Het begint met de juiste ingrediënten: kalk, water, mineralen en hennephout. Het grote voordeel is volgens Hans van der Vorst van de vereniging Kalkhennep Nederland dat het materiaal gemakkelijk vocht opneemt en afstaat. Het is dampopen en heeft een groot vochtregulerend vermogen. De koolstofvoetafdruk is zelfs negatief, aangezien het kalkhennepmengsel CO2 blijft opnemen tijdens de levensduur.

2 Laagjes van 10 centimeter

Het mengsel wordt in laagjes van 10 centimeter gestort tussen houten staanders van de draagconstructie en tijdelijke bekistingspanelen. Zo volgt het gemakkelijk de soms grillige contouren van bestaande constructies. De in situ-gestorte kalkhennep sluit goed aan op andere bouwmaterialen, bereikt daarmee een grote kierdichtheid en is ook geschikt voor na-isolatie. Bijvoorbeeld bij monumenten.

3 Verdichten

De gestorte mortel wordt direct verdicht door het zachtjes aan te stampen met stokken. Dat is gevoelswerk, weet Van der Vorst, want hoe groter de verdichting hoe minder de isolerende waarde. Langs de buitenranden moet het wat meer verdicht dan aan de binnenkant. Na een droogperiode resulteert de kalkhennepmix in een stevig, monolithisch bouwmateriaal. Een pakket van 37 centimeter kalkhennep bereikt een Rc=6,2 m²K/W. Om van de vochtregulerende werking te profiteren wordt het isolatiemateriaal afgewerkt met dampopen materialen.

4 Arbeidsintensief

In Nederland is inmiddels een aantal woningen uitgevoerd met de in Frankrijk en Engeland al langer toegepaste techniek. De grote klapper die eraan komt is de circulaire wijk Ecodorp in Boekel. Daar gaan toekomstige bewoners van de 35 woningen intensief aan meebouwen. Dat is geen overbodige luxe gezien de arbeidsintensieve manier van aanbrengen. Gelukkig is het niet ingewikkeld, verzekert Van der Vorst. “Na een korte instructie kan iedereen zelf aan de slag.“

Reageer op dit artikel