nieuws

Pilot Groene Menukaart krijgt vervolg

bouwbreed Premium 81

Pilot Groene Menukaart krijgt vervolg
Gemeente Amsterdam

Met de Landelijke Groene Menukaart kunnen eigenaren van oude gebouwen informatie inwinnen over verduurzaming. Na een proefperiode van anderhalf jaar in Amsterdam is de toolbox nu beschikbaar in zeven gemeenten.

Online toolbox voor zeven gemeenten

De menukaart is een initiatief van De Groene Grachten en ontwikkeld in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Na Amsterdam zijn nu Den Haag, Leiden, Bergen op Zoom, Maastricht, Voorschoten en Wassenaar aangesloten.

“Nederland telt alleen al 1,5 miljoen woningen van voor 1945. Dat is zo’n 20 procent van alle woningen in Nederland. In een stad als Amsterdam is zelfs ruim 40 procent voor de oorlog gebouwd,” zegt Jelle Rademaker, mede-oprichter van De Groene Grachten. “We willen woningen, kantoren, forten, hotels, musea en kerken energiezuinig maken.”

Andere aanpak

Om deze gebouwen in stand te houden is het belangrijk dat ze meegaan met de tijd. Oude gebouwen verduurzamen vraagt wel om een andere aanpak. Rademaker: “Mensen denken vaak dat door de benodigde vergunningen niet veel mogelijk is. Ook lijkt het vinden van financiering ingewikkeld en de duurzame opties moeten ook nog eens passen bij een oud gebouw. Maar elk pand heeft wel degelijk zijn eigen mogelijkheden.” Om deze drempels weg te nemen is menukaart ontwikkeld.

De anderhalf jaar onderzoek en ervaringen uit diverse pilotprojecten zijn erin samengevat, zegt Rademaker. “De online tool is nu voor eigenaren beschikbaar. In totaal zijn vijftig groene toepassingen opgenomen. We kozen er bewust voor om aan dit initiatief geen marktpartijen te verbinden. Het is geheel vrijblijvend. De eigenaren kunnen na de verkregen informatie een adviesgesprek bij bijvoorbeeld een gemeente aanvragen om zo vervolgstappen te nemen.”

Financiën en isolatie

Vooral informatie over financiën en isolatie is populair, blijkt uit de pilot in Amsterdam. “Bij een monument is goede isolatie erg belangrijk. Bij veel houtwerk moet je in principe damp-open isoleren. Als je dit verkeerd oppakt, krijg je al snel te maken met houtrot en dan ben je verder van huis.” Ook het visuele aspect is bij oude gebouwen van een andere orde dan nieuwbouw. Rademaker: “Op een monument kun je prima zonnepanelen toepassen, maar dan moet je er wel voor zorgen dat het goed ingepast is, waardoor het esthetisch verantwoord blijft.”

De toolbox is onderverdeeld in vijf thema’s: quick wins, elektriciteit, verwarming, water & groen, en isolatie. Naast informatie, tips en rekentools, is per gemeente de regelgeving verzameld.

Reageer op dit artikel