nieuws

Blok: ‘Bouwer die in oude patronen terugvalt, heeft geen toekomst’

bouwbreed Premium 96

Blok: ‘Bouwer die in oude patronen terugvalt, heeft geen toekomst’
Ruud Jonkers Fotografie

Bouwers die terugvallen in oude, klassieke patronen overleven niet. Dat zei minister Blok maandag tijdens een werkbezoek aan de ‘Cascoprintfabriek’ van Voorbij Prefab.

Stef Blok pakt een krentenbol en geeft de schaal door. Lunchtijd in Amsterdam. De minister voor Wonen is te gast bij Voorbij Prefab in het kader van de Wet Private kwaliteitsborging bouw die binnenkort in de Tweede Kamer wordt behandeld. “Ik ben trots dat u er bent”, begint directeur Jos Mulkens te vertellen. “Ik was ook in Las Vegas om ons verhaal toe te lichten, maar dit is toch echt het hoogtepunt.” Blok kan zich dat bijna niet voorstellen. “Daarbij sta ik toch in schril contrast”, grapt hij.

de net-nietfactor

De welbespraakte betondirecteur neemt termen in de mond als “de net-nietfactor”, “big data” en de “kopieerbaarheid der dingen”. Hij strooit met woordspelingen. “De tijd van dingen voor jezelf houden is voorbij.”

Zijn betonnen-casco-machine is een soort printfabriek waar complete casco’s worden geprefabriceerd. De menselijke hand is hier ver te zoeken, het zijn de de door BIM-Revit aangestuurde robots die het werk doen. Veel van de technieken vinden hun oorsprong in de gaming- en filmindustrie, zegt Mulkens.

Drie opties

Voorbij Prefab is een dochteronderneming van TBI Holdings. Mulkens kwam in 2013 in dienst. Het voormalige familiebedrijf verkeerde in zwaar weer. “Werknemers vertelden op verjaardagen niet meer vol trots over hun werk”, duidt Mulkens. Er waren slechts drie opties. Doorsukkelen, de stekker eruit of nog één keer investeren in een “state-of-the-art fabriek”. TBI steunde het laatste voorstel.

Blok geeft nauwelijks een kik. Af en toe stelt hij een scherpe vraag. “Klopt het dat u mensen heeft moeten ontslaan? Dat robots uw werknemers overbodig maken?”

Ruimte voor creativiteit

Mulkens knikt. Hij werkt samen met onder meer Google, Autodesk, HFB en Transavia. “Feitelijk klopt dat, maar aan de andere kant ontstaan er ook nieuwe functies door deze innovatie. Indirect levert het toeleveranciers en partners meer werk op. Architecten krijgen door onze fabriek weer meer ruimte voor creativiteit.”

woningen uit een IKEA-catalogus

Van tiny houses tot woningen uit een IKEA-catalogus. Met de printcascofabriek is nagenoeg alles mogelijk, stelt Mulkens. “Jaarlijks kan de ‘printer’ 1600 casco’s maken met alles erop en eraan. Leidingen, kozijnen, noem maar op. Dit jaar verwachten we uit te komen op 1200. In het derde kwartaal starten we met twee ploegen.”

Oude denken

Vanuit de hele wereld is er belangstelling. Toch maakt Mulkens zich zorgen. Niet zozeer over zijn eigen handel, nee, over de mindset in de bouw. Van een versnipperde aanpak, het stapelen van kostprijzen en faalkosten. “Veel opdrachtgevers en ontwikkelende bouwers zitten op de bagagedrager van innovatie. Maar nu de economie aantrekt, vallen zij helaas weer een beetje terug in het oude denken. Misschien komen we wel te snel uit de crisis.”

Gevels, bouwmuren, toppen. Alles wordt hier door elkaar heen geproduceerd met “gemiddelde takttijden van zes minuten.” Elementen zijn voorzien van E en W, kozijnen, deuren en ventilatieroosters. Blok ontdoet een appeltje van zijn klokhuis. Dat de buurman, een afvalverwerkingsbedrijf, minder handel overhoudt aan Voorbij Prefab, lijkt de minister als muziek in de oren te klinken.

Mulkens praat verder. “Er zijn te veel Bokito’s in de bouw.” De enthousiaste directeur doet een Bokito na en stompt zijn handen tegen zijn borst.

“Wat is eigenlijk uw voordeel ten opzichte van de concurrentie?”, vraagt Blok. Mulkens: “De flexibiliteit, de snelheid en onze prijs-kwaliteitverhouding. Die is 30 tot 40 procent lager.”

Rondleiding

Na een onbetwist passievol betoog van ongeveer drie kwartier is het tijd voor de rondleiding. Nauwelijks verstaanbaar door het lawaai van een groengele machine die een metersgrote mal ontkist, legt productiedirecteur Huig Rook uit hoe de ‘printfabriek’ werkt. Werknemers zijn er nauwelijks. Edward Strijkert is een van de weinigen. Is zijn werk niet saai geworden? “Helemaal niet. Dit is geweldig”, reageert hij. Af en toe mag hij ook naar Italië om de machines helpen te verbeteren.

Na het zien van wapeningmachine en de stortmachine moet minister Blok er “helaas” weer vandoor. Hij heeft zijn buik nog lang niet vol van dit bezoek, maakt hij duidelijk. “Of ik mij een Sjakie in de chocoladefabriek van Willy Wonka voel? Het doet me meer denken aan een autofabriek.” De zorgen van Mulkens deelt de minister niet. “Terugvallen in oude patronen? Als je als bouwer niet meegaat met dit soort technieken overleef je niet.” Dit keer is het Mulkens die instemmend knikt. Wat hij zou doen als hij minister was? “Investeren in innovatie. Daar wordt iedereen blij van.”

Reageer op dit artikel