nieuws

Op maat gefreesde cabines maken 
ministerie geschikt voor bewoning

bouwbreed

Op maat gefreesde cabines maken 
ministerie geschikt voor bewoning

Comfort Cabin wil zijn modulaire bouwpakket beschikbaar stellen aan het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hier moet de toekomstige koper van het pand straks 350 mensen zonder verblijfsvergunning onderbrengen.

Sinds februari staat in Den Haag het voormalig hoofdkantoor van het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) te koop. Een gewild object vlakbij station Laan van Nieuw-Oost Indië. Om eigenaar te worden van het pand geldt één belangrijke voorwaarde: de eerste vijf jaar moet de nieuwe eigenaar 30 procent van de ruimte verhuren aan 350 mensen met een verblijfsvergunning. Hiervoor is subsidie beschikbaar.

Voor geïnteresseerden is het doorgaans niet rendabel om nieuwe woonunits te maken en binnen vijf jaar terug te verdienen. Het modulaire bouwpakket van Comfort Cabin kan hier mogelijk uitkomst bieden.

Van basic tot luxe

Architect Freek van Zeist: “We zijn gedrieën al sinds onze studie aan de TU Delft aan de slag met onder andere modulaire bouwpakketten. Deze hebben we het afgelopen jaar doorontwikkeld. Onze cabin heeft een badkamer, keuken, kastruimte en een uitklapbaar bureau. Als de ruimte hoog genoeg is (hoger dan 2,40 meter, red.) dan kan bovenin ook een bed worden geplaatst.”

In het ministerie van SZW heeft Comfort Cabin op verzoek van rijksbouwmeester Floris Alkemade een luxe prototype van 15.000 euro neergezet. Hierin zitten Grohe-kranen, luxe Plieger-sanitair, led-verlichting in elke kast en lade, Blum-hang- en sluitwerk, een snelle Daalderop-boiler, kastdeuren met blue motion en een volledig uitgeruste keuken.

“Maar de cabin is al vanaf 9000 euro aan te schaffen”, benadrukt Van Zeist. “Hiermee krijg je een basismodel. De prijs is mede afhankelijk van hoe lang ze dienst moeten doen. De cabins kunnen gaan principe tientallen jaren mee. Dat hangt een beetje af van het gekozen materiaal. Neem je massieve kunststofplaten, dan is vijftien tot twintig jaar geen probleem. Multiplex- of stroplaten gaan zo’n vijf jaar mee. Na gebruik schroef je de cabin weer gemakkelijk uit elkaar.”

Productie

Voor de productie van de cabins wordt geen gebruik gemaakt van een mal, deze worden namelijk machinaal (CNC) gefreesd. Hiervoor heeft Comfort Cabin een speciale freesmachine aangeschaft. Van Zeist: “Vanuit de computer sturen we de frees aan. In ongeveer acht uur tijd frezen we één cabin. Nu werken we nog met één machine, maar binnenkort schaffen we een tweede aan.”

Het ontwerp van de modulaire pakketten gebeurt geheel digitaal. Van Zeist: “Je kunt hierdoor heel precies de verbindingen laten frezen om de panelen aan elkaar te klikken. Dit zorgt ervoor dat je de onderdelen snel en betaalbaar kunt produceren. Parallel hieraan maken we er een plat pakket van dat op locatie in elkaar kan worden geklikt.”

De panelen zijn met behulp van enkel een inbussleutel in elkaar te schroeven tot een kubusvormig ‘meubel’. “Het is eigenlijk net zo gemakkelijk als Ikea-meubels”, vertelt Van Zeist. “Het systeem sluit gemakkelijk aan op de bestaande waterleiding en riolering. Al het installatiewerk, zoals de waterleiding, is zo ontworpen dat het zonder gereedschap op locatie in elkaar kan worden geklikt. De afvoer gebeurt via een buisje van 32 millimeter. Deze wordt via het plafond afgevoerd om vervolgens (tot 80 meter) horizontaal naar een schacht te worden verplaatst. Voor de elektra wordt gebruikgemaakt van een energiezuinig 12V-systeem met geïntegreerde stekkers.”

Een bijkomend voordeel is dat de cabines niet afhankelijk zijn van een gas- en warmwateraansluiting. Het koken gebeurt elektrisch en het meubel heeft een ingebouwde boiler. Het geheel is met 25 stelvoeten perfect waterpas te krijgen op elke onregelmatige ondervloer. Na gebruik zijn de cabins eenvoudig te demonteren en op een andere locatie weer op te bouwen.

Tot uiterlijk 18 maart kan op het voormalig ministerie worden geboden. Van Zeist: “We hebben inmiddels met wat partijen gesproken die specifiek in het ministerie zijn geïnteresseerd. Daarnaast zijn we tamelijk druk met gemeenten, corporaties en ontwikkelende partijen. Die zien in toenemende mate de voordelen van ons systeem. Nu kan het oplossingen voor het vluchtelingenprobleem bieden, maar studenten huisvesten in kantoren is natuurlijk ook een mogelijkheid.”Projectgegevens

Het voormalig hoofdkantoor van het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid is te koop. Dit Haagse kantoor stamt uit 1990 en heeft een oppervlakte van 68.925 vierkante meter. Het gebouw heeft driehonderd parkeerplaatsen en is ontworpen door architect Herman Hertzberger. Kenmerkend voor het gebouw zijn de zestien achthoekige kantoortorens die rondom een langgerekte straat zijn gesitueerd. In 2005 is het gebouw gerenoveerd waarbij het een nieuwe bibliotheek en vergadercentrum kreeg. Toen zijn ook alle plafonds in het gebouw vervangen. 

Reageer op dit artikel