nieuws

Blok: opkopen sloopwoningen past in Woningwet

bouwbreed

Blok: opkopen sloopwoningen past in Woningwet

Het opkopen van verouderde, particuliere woningen door corporaties kan in voorkomende gevallen een oplossing zijn om stadsvernieuwing van de grond te krijgen.

Dat schrijft minister Blok (wonen) aan de Tweede Kamer. Hij reageert daarmee op de impasse in Rotterdam rond het Nationaal Programma Rotterdam Zuid. De gemeente Rotterdam wenst dat Rotterdamse corporaties meebetalen om 10.000 te slopen particuliere woningen op te kopen en op te knappen. De corporaties ageren. Volgens hen moeten de woningeigenaren, waaronder veel beleggers, zelf opdraaien voor het opknappen van woningen.

20 miljoen verlies

Bovendien hebben de corporaties (Woonstad, Havensteder, Vestia en Woonbron) naar eigen zeggen het geld niet. Naast de investering die nodig is om de woningen op te kopen, zou de oplossing van de gemeente 20 miljoen euro verlies per jaar aan onrendabele toppen voor de corporaties betekenen. “Het slokt een te groot deel van ons investeringsvermogen op”, schreven de corporaties in december vorig jaar aan de gemeente. De volkshuisvesters hebben hun handen vol aan hun eigen woningvoorraad.

Blok vindt dat als marktpartijen geen belangstelling hebben voor het opknappen van de 10.000 woningen, corporaties deze taak mogelijk op zich moeten nemen. Dat past volgens hem in de herziene Woningwet. Volgens deze wet moeten corporaties en gemeenten prestatieafspraken maken. Als ze er niet uit komen, moet de minister van wonen tussenbeide komen. Voor 1 april aanstaande komt Blok met een voorstel.

Reageer op dit artikel