nieuws

Kamer bezorgd over laat betalen aan mkb’ers

bouwbreed

Kamer bezorgd over laat betalen aan mkb’ers

De Tweede Kamer vindt het te laat betalen aan mkb-bedrijven een groot probleem. Maar of een boete opleggen na zestig dagen niet betalen de oplossing is, blijft nog even de vraag.

CDA-Kamerlid Agnes Mulder is er zeker van. Een boete voor het grootbedrijf dat na zestig dagen een mkb’er nog steeds niet heeft betaald, helpt zeker. Zij nam samen met haar collega Pieter Omtzigt het initiatief om de wet late betalingen op dit punt aan te scherpen. De wet is nog door toenmalig minister Maxime Verhagen gemaakt.

Reden voor de aanpassing is dat in de praktijk mkb’ers nog steeds lang op hun geld moeten wachten. Zij worden door grootbedrijven zodoende gebruikt als bank van lening. Dat brengt deze bedrijven in de problemen.

Uit cijfers van het Dun & Bradstreet blijkt dat tussen 2004 en 2014 de afgesproken betalingstermijn nauwelijks is veranderd, van 28,8 dagen in 2004 naar 27,5 in 2014. Het werkelijke betalingsgedrag is wel verbeterd van 42,8 dagen naar 36,5 dagen.

Minister Kamp denkt daarom dat op basis van vrijwilligheid nog meer kan worden bereikt. Hij ziet daarom het initiatief van het CDA niet zo zitten.

Niet gesteund

Recent onderzoek geeft echter aan dat nog steeds 41 procent van bouwend mkb problemen heeft door late betalingen van hoofdaannemers en overheidsopdrachtgevers. Ook deels niet betalen vormt voor ruim een vijfde van de mkb-bedrijven een groot probleem. Het komt vooral voor in de gww-sector en in iets mindere mate bij de gespecialiseerde aannemers, reden waarom de Aannemersfederatie hoopt dat het initiatief toch voldoende zal worden gesteund.

Van de kritiek van MKB Nederland was in ieder geval het CDA niet ondersteboven. MKB Nederland probeert grote bedrijven zover te krijgen dat die zich aansluiten bij het initiatief van enkele multinationals die via convenanten een beter betalingsgedrag wil bereiken van de grote aan de kleinere bedrijven.

“Nederland telt 2840 multinationals en slechts vier daarvan zijn betrokken bij het initiatief”, aldus CDA-Kamerlid Erik Ronnes. Zelfregulering vindt hij dan ook geen optie. Zijn VVD-collega Erik Ziengs is kritischer. Die vreest voor een papieren tijger.

Reageer op dit artikel