nieuws

Fietspad krijgt licht van zon en wind

bouwbreed Premium

Fietspad krijgt licht van zon en wind

Havenbedrijf Amsterdam en Eneco-dochters Luminext en CityTec verlichten in het Atlaspark in de Amsterdamse haven een fietspad met gelijkspanning uit drijvende zonnepanelen en een windturbine.

Openbare led-verlichting deel van autonoom gelijkstroomnet

De panelen en de turbine wekken 350 volt gelijkspanning op. Dat is ruim voldoende om 42 lichtmasten met armaturen te bedienen, zegt Wilfred Akerboom van Luminext. Een opslagsysteem van gesloten lood-zuuraccu’s slaat de opgewekte elektriciteit tussentijds op. Voor de veiligheid krijgen de armaturen elk een spanning van 60 volt. De accucentrale en de zonnepanelen gaan minimaal tien jaar mee.

Fabrikant SunFloat levert de zonnepanelen met een soort luxaflex die 120 graden kan draaien en zo de gunstigste positie ten opzichte van de zon biedt. Metingen moeten uitwijzen hoe groot de extra opbrengst wordt. De fabrikant zegt ervan uit te gaan dat de effectiviteit van zijn systemen 25 tot 50 procent hoger is dan die van op daken geïnstalleerde installaties.

De mini-windturbine is een product van WindChallenge. Eén van de bijzonderheden is dat de turbine zich tijdens een storm automatisch in de neutrale stand kan zetten, zegt Akerboom, zodat de generator niet op hol kan slaan.

Natuurstroom

De lantaarnpalen zijn aangesloten op een eigen gelijkstroomnet. Dat heeft onder meer het voordeel van lagere verliezen. Natuurstroom hoeft niet te worden omgezet in wisselstroom voor teruglevering aan het openbare net, waar het in voorkomende gevallen weer wordt omgezet in gelijkstroom om bijvoorbeeld openbare led-verlichting te kunnen bedienen.

De armaturen boven het Amsterdamse fietspad zijn van Lightwell. De driver die de openbare wisselspanning geschikt maakt voor de gelijkstroomarmatuur is vervangen door een module die de 350 volt gelijkspanning van het net verlaagt tot 60 volt. Deze converter is gecombineerd met een communicatiemodule die de bijzonderheden van elke armatuur meet en de verlichting individueel regelt. Alle lantaarns communiceren via powerline-communicatie in dit gelijkstroomnet.

Fietsers kunnen met een app de hoeveelheid licht boven het fietspad regelen. “Dat verhoogt het gevoel van veiligheid”, zegt Akerboom. Het kan alleen als de gebruiker is ingelogd. De Luminizer-programmatuur van Luminext regelt het lichtniveau.

Luminext ontwikkelde het systeem met het Havenbedrijf Amsterdam. Gelijkstroomspecialist Direct Current uit Aalsmeer werkte eraan mee. De opstelling geldt als proef om te zien hoe het zich in de praktijk gedraagt. Het net kan worden uitgebreid.

Reageer op dit artikel