nieuws

“Contract A15 MaVa is bakkeleien op hoog niveau”

bouwbreed

“Contract A15 MaVa is bakkeleien op hoog niveau”
Hanne Nijhuis

Over het contract van de A15 Maasvlakte Vaanplein is tot op het hoogste niveau ruzie gemaakt. Ondanks de glasheldere uitspraken van de arbitrage verwachten de partijen komende maanden nog nodig te hebben voor een finale streep.

Het omstreden project is afgelopen donderdag officieel opgeleverd met een bescheiden feestje in het havengebied. De topmannen Gerard Sanderink (Strukton) en Erik van der Noordaa (Ballast Nedam) moesten een bosje tulpen delen als bedankje van minister Melanie Schultz. “We did it. Door dit project zijn de files met 60 procent afgenomen.” De partijen hebben elkaar beloofd de kiezen stijf op elkaar te houden over de onderhandelingen wie opdraait voor de verliespost van 318 miljoen euro.

Disputen

Het was bakkeleien op hoog niveau, vat minister Melanie Schultz de disputen in een notendop samen. “Er is lang gepraat over wie nu precies welke verantwoordelijkheid draagt, vooral als onverwachte dingen gebeuren. Tegelijk heeft gespeeld dat door de krapte op de markt, laag is ingeschreven en over elke verandering van een komma in het contract is gediscussieerd”, blikt zij terug.

Afname files met 60 procent

Over de verdeling van de verantwoordelijkheid en bijbehorende prijskaartjes is vorig jaar al overeenstemming bereikt en inmiddels ligt er een plan van aanpak om alle restpunten op te lossen. Die gesprekken zijn nog niet afgerond, bevestigen zowel de bouwers als Rijkswaterstaat. “Maar dat gaat nu snel gebeuren”, belooft directeur Grote Projecten Cees Brandsen van Rijkswaterstaat. 

Verlieslatend

“Ik merk dat er nog veel emotie leeft bij Rijkswaterstaat. Het is een verlieslatend project, daarover moet je zakelijk kunnen praten. We hebben van beide kanten te lang de samenwerking niet gezocht”, vindt Sanderink van Strukton. Hij hoopt op een finale oplossing voordat komend voorjaar het dbfm-project formeel overgaat naar de onderhoudsfase. “Er is dan wel duidelijkheid over vier belangrijke punten in de arbitrage, maar die uitspraak is nog geen streep onder het hele verhaal”, voegt Van der Noordaa van Ballast Nedam daaraan toe. Zijn bedrijf kwam in zwaar weer door de verliezen en verdwijnt eind deze maand van de beurs door de overname door het Turkse Renaissance.

Alle partijen weer 'on speaking terms'

Opvallend is dat alle partijen weer ‘on speaking terms’ zijn. Handen worden geschud en een praatje wordt gemaakt. Dat is afgelopen vijf jaar lange tijd anders geweest. Het stroeve verloop van de wegverbreding is een van de aanleidingen geweest voor de nieuwe Marktvisie, memoreert de minister: “We willen reële prijzen betalen, maar verwachten ook reële biedingen.” 

Reageer op dit artikel