nieuws

Condensvrij IQ-Glas houdt bolwerk uit zestiende eeuw altijd zichtbaar

bouwbreed

Condensvrij IQ-Glas houdt bolwerk uit zestiende eeuw altijd zichtbaar
hightechglas.nl

Een archeologische site in Ravenstein wordt binnenkort opengesteld voor het grote publiek. Een loopbrug ingericht met IQ-Glas biedt de bezoekers optimaal zicht op het aarden bolwerk met ondergrondse kazematten.

De restanten van het bolwerk werden bijna dertig jaar geleden door professor Martin Jan van Mourik in zijn achtertuin ontdekt. Het gaat om ondergrondse gemetselde kazematten naar oud-Italiaans vestingmodel. Dit bolwerk is onder jurisdictie van Philips van Kleef gebouwd rond 1509.

Aan de buitenkant kunnen bezoekers binnenkort de schietgaten zien, op de loopbrug de restanten van het ‘Philips van Kleef-Bolwerck’. De professor koos samen met High Tech Glas uit Nijmegen voor beloopbaar glas. Dit IQ-Glas is een gehard dubbelglas met een geïntegreerde, elektrische verwarming.

Binnenzwembaden

“We passen ons IQ-Glas vooral toe bij binnenzwembaden”, zegt directeur Ger Fiddelers van High Tech Glas. “Feitelijk is deze site niet heel veel anders. Ook op de site in Ravenstein is sprake van een hoge luchtvochtigheid.”Op beide zijden van de dubbele beglazing werd een onzichtbare edelmetaaloxidelaag aangebracht. Fiddelers: “De metaallaag op de binnenkant van de binnenste ruit doet dienst als een verwarmingselement. Het verwarmingselement verwarmt de binnenruit, gestuurd via een thermostaat, tot een graad of 20, zodat er geen condensvorming meer plaatsvindt.”

Om het zicht voor de bezoekers zo goed mogelijk te krijgen, viel de keuze op kristalhelder glas. Hierdoor ontstaat er geen kleurvertekening. In totaal worden er tien panelen gemonteerd. De ruiten worden aangesloten op de stroomvoorziening in het nabijgelegen tuinhuis.

Vaker toegepast

Het IQ-Glas is niet voor het eerst toegepast bij een archeologische site. Jaren geleden werd het ook gebruikt boven de opgravingen van het wereldberoemde Terracottaleger in China. Dichter bij huis in Uden ligt het slimme glas ook om de fundering van de middeleeuwse kapel onder het Lieve Vrouwenplein goed zichtbaar te maken.

Reageer op dit artikel