nieuws

‘Rol verzekeraars bij asbestcalamiteiten’

bouwbreed Premium

‘Rol verzekeraars bij asbestcalamiteiten’
Harald Weber Wiki Commons

Grootschalige asbestincidenten komen in de nabije toekomst vaker voor. Om incidenten niet uit te laten groeien tot rampen, zouden met name verzekeraars vaker hun maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen.

Dat is de eensgezinde conclusie van vier (ervarings)deskundigen uit de asbestbranche. Op uitnodiging van onderzoeks- en adviesbureau SGS Search kwamen zij onlangs bijeen voor een rondetafelgesprek over asbestcalamiteiten.

Ron Walbeek is schade-expert bij Lengkeek Expertise, Steven Traast is calamiteitenmanager bij SGS Search, Edward Brans is advocaat milieu- en milieuaansprakelijkheidsrecht bij Pels ­Rijcken & Droogveer Fortuijn en Peter Cammaert heeft jarenlang ervaring als burgemeester in verschillende gemeenten. Vorig jaar raakte laatstgenoemde in zijn functie van waarnemend burgemeester van Roermond betrokken bij een grote asbestbrand.

Vooraf had bedrijfsdirecteur van SGS Search, Udo Waltman, de zaken al op scherp gezet: “Ik zie dat het aantal grote calamiteiten waarbij asbest een rol speelt, toeneemt. En ik zie daarbij een tweedeling ontstaan in de manier waarop de betrokken partijen daarmee omgaan. Aan de ene kant heb je gemeenten die niets meer durven en een heel dorp hermetisch afsluiten, aan de andere kant zijn er partijen die roepen dat de angst voor asbest complete onzin is. Beide reacties zijn niet de goede.”

Verwijderd

Dat er vaker en heviger asbestcalamiteiten zullen voorkomen, daar twijfelen de deskundigen niet aan. Brans: “Al was het maar omdat er landelijk is afgesproken dat na 2024 alle asbestdaken in Nederland verwijderd moeten zijn.”

De media staan bovendien bij iedere asbestbrand vooraan met draaiende camera’s. Cammaert: “De nuance is dan ver te zoeken, wat de kans op paniek bij het publiek vergroot.”

Waar het steeds vaker misgaat is bij de afhandeling van de schade. Gebouweigenaren zijn soms niet of onvoldoende verzekerd tegen de gevolgen van een asbestbrand, maar even vaak vervalt een calamiteit in een langdurig juridisch steekspel tussen gedupeerden en verzekeraars. Volgens de vier zouden verzekeringsmaatschappijen vaker hun maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen en soms ook ruimhartiger moeten zijn in de afhandeling van de schade.

Advocaat Brans: “Net als financiële instellingen mensen moeten wijzen op de risico’s van financiële producten, zouden verzekeraars gebouweigenaren beter moeten voorlichten over de risico’s van asbest.” Oud-burgemeester Cammaert: “Je kunt als verzekeraar ook al in een vroeger stadium meedenken over tijdige vervanging van een asbestdak. Eventueel in combinatie met zonnepanelen.”

Reageer op dit artikel