nieuws

Nedubex: Neem geen risico met uitzendkracht in Duitsland

bouwbreed

Nedubex: Neem geen risico met uitzendkracht in Duitsland

Nederlandse bouwbedrijven kunnen beter geen uitzendkrachten of payrollers meenemen naar Duitsland. Wie de waarschuwing in de wind slaat riskeert hoge boetes.

Directeur Ruud Doek van Nedubex drukt de bouwbedrijven op het hart om geen risico’s te nemen. Hij wijst op een briefwisseling van advocatenkantoor Alpmann-Fröhlich met de douane in Keulen. Conclusie van de Duitse wetsdienaren: het inzetten van uitzendkrachten of payrollers is in strijd met het Arbeitnehmer-Entsendegesetz. Nedubex is een stichting die waakt over de belangen van de Nederlands-Duitse bouwexport.

Duitsland heeft al jaren moeite met het fenomeen uitzendkracht. Vanuit de vakbonden laait regelmatig de weerstand op tegen mensen die niet vast in dienst zijn. Het Arbeitnehmer-Entsendegesetz (de wet op de uitzending van personeel) wil sluiproutes voorkomen naar lagere betalingen dan de Duitse cao’s voorschrijven. De regels werden in de jaren negentig vooral ingevoerd om de toestroom van goedkope krachten uit Oost-Europa aan banden te leggen. Nederlandse bouwers omzeilen het obstakel door het Nederlandse recht van toepassing te verklaren op hun contracten met payrollbedrijven en uitzendbureaus. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het territoriateitsbeginsel.

De Duitse douane in Keulen stelt klip en klaar dat het te werk stellen van uitzendkrachten en payrollers verboden is. Over het standpunt bestaat nog geen jurisprudentie. Het niet nakomen van de materiële verplichtingen zoals vastgelegd in de Duitse wetgeving kan boetes opleveren tot 25.000 euro. Aan formele fouten hangt een prijskaartje van maximaal 15.000 euro.

Reageer op dit artikel