nieuws

Gemeentehuis Hardenberg is de lelijkste

bouwbreed Premium

Gemeentehuis Hardenberg is de lelijkste

Het gemeentehuis van Hardenberg is uitgeroepen tot ‘Lelijkste Bouwwerk van Nederland 2010-2015’. Meer dan de helft van de stemmers koos voor het ontwerp van Branimir Medić en Pero Puljiz van de Architekten Cie.

“Natuurlijk moet het werk van architecten beoordeeld worden door het publiek”, reageert architect Medić. “Ons werk vormt de openbare ruimte.” De vraag of een gebouw mooi of lelijk is vindt hij echter minder interessant. “Architectuur is veel te complex om alleen maar getoetst te worden op het onmogelijke criterium lelijkheid.”

De zoektocht naar het ‘Lelijkste Bouwwerk van Nederland‘ begon afgelopen maand. Martjan Kuit, journalist bij Cobouw, vroeg zich in zijn wekelijkse blog af waarom er wel prijzen zijn voor duurzame, goede en mooie bouwwerken, maar niet voor de delen van de bebouwde omgeving die ‘we’ lelijk vinden. In totaal werden ruim 5000 stemmen uitgebracht op de zeven genomineerde bouwwerken. Het gemeentehuis van Hardenberg kreeg 58 procent van de stemmen, gevolgd door de uitbreiding van Museum de Fundatie in Zwolle (12 procent) en het Van Kinsbergen College in Elburg (10 procent).

Lelijk of interessant? 

Het is de tweede keer dat Medić en Puljiz een prijs voor een ‘lelijk’ ontwerp winnen. In 2010 werd hun Stadshaard in Enschede door lezers van NRC verkozen tot het lelijkste gebouw van Nederland. Medić: “Ook toen namen we het op tegen alleen maar toparchitecten. Later dat jaar is ons gebouw door dezelfde krant genoemd als meest interessante gebouw van het jaar.” Wat dat zegt? “Dat alleen goede architecten risico durven te nemen en iets uitdagends ontwerpen. En dat het ontzettend moeilijk in de grens tussen mooi en lelijk vast te stellen.”

Reageer op dit artikel