nieuws

Achter stabiel lage prijzen van glas zit logica

bouwbreed Premium

Achter stabiel lage prijzen van glas zit logica

De prijzen van glas zijn niet in beweging te krijgen. In de grafiek van bouwkosten.nl is de glaslijn opmerkelijk vlak.

In stabiel lage glasprijzen zit logica. Het belangrijkste bestanddeel is immers kiezelzand, de meest voorkomende grondstof ter wereld. Maar het simpele siliciumoxide is nog geen glas en daardoor kunnen de kosten flink oplopen. Bedenk ook dat het ene (goedkope) zand lang niet zo zuiver (duur) is dan het andere. Voeg toe dat bij de productie van glas een stevige hoeveelheid energie nodig is. Zand smelt pas bij 1750 graden, tenzij gemengd met bijzondere ingrediënten. Zo wordt soda gebruikt bij de productie van vlakglas. Bovendien staan kalk en aluminium in het receptenboek, zij maken het materiaal weerbaar en sterk.

prijsverschillen

Wie naar de verschillende toepassingen van glas kijkt, ziet al snel grote prijsverschillen. Gemiddeld mogen de prijzen dan weliswaar erg stabiel zijn, maar dat geldt niet voor de talrijke soorten. Het isolatieglas HR++ is afgelopen zes jaar een kleine 18 procent goedkoper geworden. Het materiaal moet opboksen tegen het nog beter isolerende HR met drie plusjes van 110 tot 120 euro per vierkante meter. In het goedkopere segment zijn HR en HR+ vijf euro tot een tientje goedkoper en dus een concurrent.

Anders dan het isolatieglas – op welk terrein de concurrenten elkaar de tent uitvechten – is draadglas afgelopen jaren aanzienlijk in prijs gestegen. Wie draadglas koopt betaalt voor veiligheid en doorkijk. Gestimuleerd door de stijgende metaalprijzen en de verhoogde aandacht voor veiligheid mag draadglas ruim een kwart meer kosten dan in 2009.

Olieprijs

Strategisch adviesbureau Roland Berger schat in dat de olieprijs jarenlang rond de vijftig dollar per vat zal blijven schommelen. Pas op: met uitschieters. Want een verkeerd bombardement in Syrië kan zo maar een hele regio in brand zetten. Afgelopen jaren gold een olieprijs van 100 dollar per vat als referentiepunt.

De halvering van de prijs van ruwe olie zal zich vertalen naar goedkopere verf, kunststoffen en bitumen. De leveranciers van verf en de fabrikanten van kunststoffen houden voorlopig hun been nog strak. Ze zullen binnenkort door de knieën gaan. De prijs van bitumen is echter wel al flink onderuitgegaan en zal nog verder dalen.

Type APP, geblazen product dan wel SBS, alle soorten bitumen leveren in. De prijs ging afgelopen jaren stevig de hoogte in en bereikte zijn piek in 2013, net in het lastigste jaar voor de bouwbedrijven. Het materiaal was in vier jaar gemiddeld 44 procent duurder geworden. Ten opzichte van het peperdure 2013 zijn de prijzen weer 11 procent goedkoper geworden.

Verf

De prijs van verf ligt een derde hoger dan zes jaar geleden. Vooral de transparante lakken (+38,4 procent) zijn duurder geworden. De muurverven werden een kwart prijziger.

Metaal

De prijzen van de metalen hebben de neiging om zich te stabiliseren. De producenten profiteren van het herstel van de economie in de westerse landen. Waar de vraag toeneemt, zijn de leveranciers doorgaans weinig bereid om hun prijzen naar beneden bij te stellen, integendeel. De ontstane overcapaciteit door de afgenomen metaalhonger van China heeft op de prijzen echter een drukkend effect. Opvallend is dat de prijs van betonstaal sinds 2009 net zo hard gestegen is als het steeds duurder geworden koper. De rekeningen zijn twee derde hoger dan zes jaar geleden.

Reageer op dit artikel