nieuws

Carrière: ‘Ik wil de automatisering hier drie stappen verder brengen’

bouwbreed

Carrière: ‘Ik wil de automatisering hier drie stappen verder brengen’

Sinds 1 mei versterkt Pim Marsman (39) als senior architect het architectenbueau KOW. Hij is tevens aangetrokken als beoogd nieuwe partner. Marsman werkte als ontwerper en projectmanager bij verschillende bureaus. Ook was hij een paar jaar zelfstandig architect. Het afgelopen jaar ontwikkelde hij bij ingenieursbureau Arup software als hulpmiddel bij het inspecteren van gebouwen in het aardbevingsgebied in Groningen.

Vanwaar deze overstap?

“Een half jaar geleden kreeg ik een opdracht die ik niet alleen aankon. Vanuit mijn eigen Studiomarsman werd ik gevraagd om het voorlopig ontwerp te maken van een tramremise in Nieuwegein. Ik heb toen samen met René Buur van KOW een ontwerpteam geformeerd. De samenwerking verliep uitermate prettig, zodat we besloten hebben om de samenwerking te intensiveren. Ik zie bij KOW veel mogelijkheden om mijn talenten verder te ontwikkelen.”

Wat maakt u geschikt voor deze functie?

“Vooral mijn sterke ideeën over automatisering in de bouw. Daar ziet KOW ook veel in. Bijvoorbeeld door eisenmanagement digitaal af te handelen. Daarnaast ben ik sterk in computation in het bouwproces, dat wil zeggen ontwerpen met randvoorwaarden en getallen kunnen koppelen aan geometrie. Ik ben afgestudeerd in twee studierichtingen: architectuur en bouwtechnologie. Als architect ben ik vrij academisch opgeleid, als bouwtechnoloog heb ik veel meer realiteitszin meegekregen. Zo kan ik vorm en inhoud combineren.”

Wat gaat u doen?

“KOW is vrij duidelijk in vakgebieden opgesplitst. Ik neem de utiliteitsbouw en bedrijfshuisvesting onder mijn hoede. Ik ga acquisitie doen op dit gebied door vooral slimme plannen te maken: virtuele maquettes waarmee opdrachtgevers vooraf een idee hebben wat ze krijgen. Mijn ambitie is om automatisering bij KOW nog drie stappen verder te brengen, bijvoorbeeld voor bedrijfsunits, lichte industrie en datacenters. Op basis van een simulatie van het bedrijfsproces kan ik een ontwerp maken. Infra en vervoer zijn ook interessante terreinen. Ik denk dat daar zeker een markt ligt voor KOW.”

Wat wilt u bereiken in een paar jaar tijd?

“Mijn persoonlijke drijfveer is het ontwikkelen van software voor steeds terugkerende ontwerpvragen. Dat gereedschap ga ik inzetten voor architectuur die goed past in haar omgeving, maar ook los van de locatie herkenbaar is. Zo wil ik voor KOW de markt utiliteitsbouw en bedrijfshuisvesting verder uitbouwen.”

Reageer op dit artikel