nieuws

Carrière: ‘Ondernemen leer je met vallen en opstaan’

bouwbreed

Carrière: ‘Ondernemen leer je met vallen en opstaan’

Stedenbouwkundige en architect Daan Zandbelt (39) is begonnen als associate bij De Zwarte Hond, het ontwerpbureau op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Voor zijn overstap leidde Zandbelt zijn eigen bureaus ZAUD en Zandbelt&vandenBerg. Hij blijft naast zijn nieuwe baan verbonden aan de TU Delft als assistant professor.

Vanwaar deze overstap?

“De Zwarte Hond en ik vullen elkaar goed aan en tegelijkertijd delen we dezelfde visie. Ik heb veel ervaring als stedenbouwkundige, vanaf een kleine schaal tot regionaal ontwerp. Jeroen de Willigen, de algemeen directeur, was op zoek naar zo iemand als associate. Het bureau biedt mij makkelijker toegang tot complexe projecten, doorgaans grote binnenstedelijke bouwprojecten of ingewikkelde stedenbouwkundige opgaven. Met deze transfer is mijn eigen bureau ZAUD komen te vervallen. Dat is opgegaan in De Zwarte Hond.”

Wat maakt u geschikt voor deze functie?

“Ik heb ervaring als ondernemer. Dat helpt om de weg te kennen en nieuwe opdrachten binnen te halen. De schaal is groter, ja, maar ik word gesteund door een groot team. Het is relatief vergelijkbaar met wat ik deed met mijn eigen bureau. Ik ben iemand die zijn vak verstaat en het netwerk heeft om dat naar buiten te verkopen. Ik ben altijd ondernemend geweest. Vrijwel direct na mijn studie ben ik voor mezelf begonnen. Ondernemen leer je gaandeweg door het te doen, met vallen en opstaan.”

Wat gaat u precies doen?

“Mij richten op stedenbouw in de volle breedte. Dat vergt onderzoek en leidt tot ontwerpen, masterplannen en realisatie. Daarnaast ga ik samen met Bart van Kampen de vestiging in Rotterdam leiden. Behalve in Rotterdam hebben we ook een vestiging in Groningen en Keulen.”

Wat wilt u bereiken in een paar jaar tijd?

“De realisatie van een paar heel mooie projecten. Een goed voorbeeld is de upgrade van de centra voor hedendaagse kunst in de Witte de Withstraat in Rotterdam, maar dan op grotere schaal. Verder wil ik De Zwarte Hond helpen zich verder te verdiepen en te verrijken. Sinds de crisis is de stedenbouw flink veranderd. Ik wil een mooie bijdrage leveren aan het in de praktijk brengen van de stedenbouw in de nieuwe vorm. Het gaat veel meer om overleg en samenwerken. Stedenbouw gaat bovendien niet alleen over nieuwe stukken stad, maar ook over het bestaande.”

Ondernemen is volgens u vallen en opstaan. Hoe gaat dat in de praktijk?

“Probeer niet in één keer iets perfect te maken, maar probeer samen met een opdrachtgever in een aantal stappen tot iets goeds te komen. Het is een wat ouderwets idee om een opdrachtgever meteen een kant-en-klaar product te leveren.”

Reageer op dit artikel