nieuws

‘Hier staan misschien wel de beste consortia’

bouwbreed

‘Hier staan misschien wel de beste consortia’

Mitros hoorde maandag tien presentaties aan en selecteerde drie bouwpartijen voor het renoveren van een oude Utrechtse flat naar nul-op-de-meter. “Hier staan misschien wel de beste consortia van de wereld. ”

Bouwers zijn soms net volleerde marktkooplui. Het zaaltje van de Jaarbeurs is gevuld met honderd man, die in roze en blauwe zitkuipjes zitten en praten over een “energie upgrade”, “eigentijdse uitstraling” en een “loungewasserette”.

Ze laten gelikte filmpjes zien waarbij de kijker in een helikopterperspectief over de te renoveren flat vliegt. De achtkoppige jury bestaande uit Mitros-ontwikkelaars slaat het met goedkeuring gade. Het project “flat met toekomst”, dat een jarenzestigflat van zijn energierekening af moet helpen, is een experiment, zegt juryvoorzitter Jop van Buchem. Hoe het experiment bevalt? “Fantastisch”, zegt hij vlak voor de uitslag bekend wordt gemaakt aan een borreltafel. Prachtig om te zien dat een bouwer een andere bouwer aanwijst als beste partij, vindt hij. En dat de tien bouwbedrijven graag willen dat ze na de uitslag met elkaar blijven kennisdelen.

Ook de bouwers lijken content. “Hier staan misschien wel de beste consortia van de wereld op het podium”, zegt een vertegenwoordiger van consortium Nieuw Utrechts Peil. Verwarring is er even in de zaal als José van der Loop, die namens Energiesprong Mitros begeleidt bij het project, meedeelt dat de energieprestatievergoeding een all electric-woning vereist. De inschrijvers hebben zich daarop niet kunnen voorbereiden, en de jury ook niet. Geen probleem, want de drie worden gekozen volgens de Slim&Snel-methodiek: op basis van vertrouwen.

Het rekenwerk hoeft nog niet rond te zijn. De meeste bouwconsortia hebben dat dan ook niet. “Vooruitkijken is erg moeilijk”, verontschuldigt De Verduurzamers zich. “De belofte en de intentie is om naar streefbedrag (65.000 euro per woning – red.) te gaan”, spreekt Cees van Dillen, directeur-eigenaar van Van Dillen Bouw, voorzichtig. Alle bouwers hadden nog geen woord gesproken met Mitros. Daarom dringen veel bouwers erop aan “het met elkaar te hebben over sommige dingen”.

Rendon toont wel een beslissingsmatrix. Scenario 1 blijft binnen het plafondbedrag van 65.000 euro per gerenoveerde woning. Maar scenario 3 (92.500 euro per woning) levert een beter rendement, probeert het bedrijf. “Er zit een enorm verdienpotentieel in het complex.”

Toverwoorden

Wanneer heeft een flat toekomst, vraagt Rendon zich ook af. Als bewoners er willen wonen. Een leeg huis is ook nul-op-de-meter, grapt Dijksta Draisma. Iedereen is het erover eens: de flat mag niet meer tochtig, vochtig en gehorig zijn. En nul-op-de-meter en een energieprestatiegarantie zijn de toverwoorden.

Hoe dat te bereiken, is aan de bouwers. Die kiezen voor: energiedaken, met of zonder installaties onder de pv-panelen; externe leidingschachten met kabel en installaties; verlengde daken, of “wimpers” van pv-panelen aan het balkon. Thermische panelen op het dak is ook een optie, waarbij zelfs uitwisselen met de stadsverwarming genoemd wordt.

Bewoner

Als aan het einde van de dag de drie winnaars gekozen worden, toont een flatbewoner zich achter in de zaal tevreden. Ze had even ervoor nog een bouwer gevraagd of de nieuwe pannen voor het elektrisch koken vergoed worden. Ja, dat zou verzorgd worden. Bosch gaat alle apparaten leveren. Wel kost het 3 à 4 euro per maand om de apparatuur werkend te houden. “Maar u krijgt een gratis stofzuiger!”

Bij Van Dillen Bouw wordt ook aan de bewoners gedacht. Tegelzetter “dikke Leo” helpt oma in de steunkousen als ze voor de renovatie even het huis uit moet, pocht Cees van Dillen.

Bedenksels voor flat

– Lounge wasserette: Gezamenlijke wasruimte met energiezuinige apparaten

– Rugzakbadkamer: Badkamerunit die kant-en-klaar in woning geschoven wordt

– Energiebespaaravond: Avonden waarop energiecoaches gedrag bewoners sturen

– Energiedak: Dak met zonnepanelen met daaronder installaties

Externe leidingschacht: Infrastructuur en installaties aan buitenkant

– Gebruiksgroen: Bij oude flats is veel kijkgroen. Vervangen door gebruiksgroen

– Aan en uit-woning: Woning die aangaat als je thuiskomt, en uitgaat als je weggaat

Reageer op dit artikel