nieuws

Versie toren Sagrada Familia nieuw doel voor ijsbouwers

bouwbreed

Versie toren Sagrada Familia nieuw doel voor ijsbouwers

Na de recordkoepel met een diameter van 30 meter hebben de ijsbouwers van de TU Eindhoven zichzelf een nieuw doel gesteld. Een 40 meter hoge toren moet alle eerdere ijsconstructies in de schaduw stellen.

De toren is een model, schaal 1:3 van een van de torens van de Sagrada Família in Barcelona. Onderin, waar de constructie op trek wordt belast, wordt weer pykrete toegepast: ijs gewapend met houtvezels. In theorie is dat drie keer sterker dan gewoon ijs, al haalden de bouwkundestudenten dat in Finland niet. Volgens onderzoeker Arno Pronk is er bij het opspuiten waarschijnlijk teveel lucht ingesloten. “Dat overkomt ons niet nog een keer. Als we dat onder de knie krijgen, is een toren van 40 meter hoogte zeker mogelijk.”

 

Arno Pronk: “Deze techniek is ook toepasbaar met spuitbeton of composiet.”

Reageer op dit artikel