nieuws

Fla mco valt in de prijzen met verbeterdeafscheider voor cv-water

bouwbreed

Fabrikant Flamco uit Bunschoten en ontwerpbureau MMID uit Delft gebruiken kunststof voor enkele messingonderdelen van een lucht/vuil-afscheider voor cv-installaties. De volledig nieuw ontworpen afscheider haalt in elke cyclus ruim 40 procent vuil en lucht uit het verwarmingswater. En mede daardoor dalen de stookkosten van de installatie.

onderkop

Het resultaat viel als Flamcovent Clean Smart in de prijzen op de vakbeurs ESEF. De beroepsonderscheiders van de vakbeurs voor toeleveren, uitbesteden, productontwikkeling en engineering bedeelden Flamco en MMID met de award voor de categorie Engineering & Design. Het publiek deed daar de onderscheiding bij voor het meest innovatieve product. De bezoekers noemden de afscheider zelfs ‘een doorbraak in energiebesparing’. De jury zag daarnaast voordelen in de manier waarop vuil uit de afscheider wordt gehaald.

Het kunststof dat Flamco gebruikt is volgens productmanager Marco Oudshoorn hoogwaardig nylon dat ook in de auto-industrie wordt gebruikt. Het materiaal weerstaat drukken tot 10 bar en temperaturen tot 120 graden Celsius bij stroomsnelheden tot 3 meter per seconde. Het nylon heeft een grotere vormvrijheid dan messing. Daardoor is het complexe binnenwerk er makkelijker mee te maken. De aansluitingen blijven van messing, zegt Oudshoorn: “Deels omdat de installateur daaraan gewend is en deels omdat het kunststof minder weerstand biedt aan steeksleutels.” De kop en de bodem van de afscheider zijn eveneens uit messing gemaakt: in de bodem is een kogelkraan gemonteerd en in de kop een ontluchtingsventiel.

Doorstroming

Het nieuwe materiaal verbetert de doorstroming met 60 procent, zegt Oudshoorn. “De installatie kan daardoor toe met een lichtere pomp die mede bijdraagt aan een lager energieverbruik.” Conventionele afscheiders veroorzaken in zijn uitleg een forse drukval: het water botst tegen obstakels die luchtbelletjes laten knappen en vuil afvangen. In de Clean Smart zit een scheidingselement dat als een soort kaasschaaf de buitenste 10 procent van de waterstroom afsnijdt. De gesepareerde stroom komt in een ruimte met een lagere stroomsnelheid waar de lucht en het vuil worden verwijderd en gaat daarna weer terug in de hoofdstroom. Vier verschuifbare neodymium supermagneten trekken ijzerdeeltjes uit het verwarmingswater en leiden ze af naar de aftapkraan aan de onderkant van de afscheider.

Cavitatieschade

Bij elke ronde haalt de afscheider 40 procent van alle ongerechtigdheden uit het water, zegt Oudshoorn. “De conventionele afscheidingstechnieken blijven daar ver onder.” Het gereinigde water verbetert het rendement van een verwarmingsinstallatie en voorkomt dat bijvoorbeeld de pomp, de leidingen en de radiatoren slijtage en cavitatieschade oplopen door luchtbelletjes en dat leidingen langzaam dichtslibben door het vuil.

Reageer op dit artikel