nieuws

Nederlandse bouwkosten liggen op laag niveau

bouwbreed Premium

De duurste regio om te bouwen is volgens onderzoek van Arcadis-dochter EC Harris Hongkong. De inflatie in de voormalige Britse kolonie loopt in de dubbele cijfers. Wie investeert in Hongkong, moet verwachten 42 tot 68 procent duurder uit te zijn dan in Groot-Brittannië, dat door EC Harris als uitgangspunt is genomen voor zijn internationale vergelijking.

Nederland staat qua bouwkosten bescheiden op de achttiende plaats. De uitgaven variëren van een kwart onder het Britse niveau tot het prijspeil waarvoor de Engelsen bouwen. In Europa zijn in acht landen de bouwkosten hoger dan in Nederland. Voorop staat Zwitserland, gevolgd door Denemarken en Zweden. Vooral Zwitserland is duur met bouwkosten die soms 77 procent liggen boven het Britse niveau. In de bergstaat kost bouwen bijna twee keer zo veel dan in Nederland.

Frankrijk staat met prijzen tot 38 procent boven het Britse peil als achtste op de internationale lijst. Ook België, Oostenrijk, Duitsland en Italië liggen de bouwkosten aanzienlijk (tot een vijfde) hoger dan in Nederland.

Wie goedkoper wil bouwen dan in ons land kan het beste aan de slag in India. Europese landen met lagere bouwkosten dan Nederland zijn alleen Portugal en de Oost-Europese naties.

Reageer op dit artikel