nieuws

De grillige markt achter de staalprijzen

bouwbreed

Achter de ogenschijnlijk vrij stabiele staalprijzen, schuilen grillige markten. De bouwtak van Tata produceert vooral voor de industrie en loopt weinig kleerscheuren op. Duurzame oplossingen geven nieuwe impulsen.

De st aalprijs kruipt aarzelend weer omhoog. De voorraden raken op en dat geeft de producenten de kans om wat extra’s te vragen in deze toch al magere tijden.

Op de metaalbeurs in Londen werd voor een ton staafstaal een jaar geleden nog zo’n 150 euro betaald. In april dit jaar zwiepte het bedrag terug naar amper 110 euro. Inmiddels wordt al weer een tientje meer betaald. Verder prijsherstel is op komst.

Handelaren spreken van een uiterst grillige markt. Zodra de voorraden ook maar iets oplopen, zakken direct te prijzen. Maar zodra ergens in de keten schaarste ontstaat, jaagt het niveau weer omhoog.

De staalbedrijven hebben afgelopen jaren stevige saneringen doorgevoerd en produceren dicht boven de kostprijs. Wie naar de nieuwe prijsopgaven kijkt, ziet prijsverhogingen van om en nabij de 100 euro per ton. Niet dat die papieren marge ook gehaald wordt want ze zijn slechts het startpunt van de onderhandelingen over de te geven kortingen.

Robert Moens van Tata Steel zegt dat Hoogovens in Velsen relatief gering geraakt wordt door de bouwcrisis. Van de 7 miljoen ton staal die jaarlijks aan de oevers van het Noordzeekanaal geproduceerd wordt, gaat 30 procent naar de bouw. “De crisis slaat vooral neer in de woningbouw. Daar zijn wij minder actief. Aan de utiliteitskant doen we ook minder in kantoren dan in de industrie. Dat komt Tata op dit moment goed uit.”

Volgens Moens profiteert Tata van de groei die te zien is bij de agrarische gebouwen en de distributiecentra. Steeds meer handel gaat via het internet en daar vaart Tata door de sterk aangetrokken vraag naar distributiecentra wel bij. Gevelsystemen en daksystemen verkopen goed.

“Een andere goed lopende markt is de renovatiemarkt en het geven van nieuwe bestemmingen aan overbodig geworden gebouwen. Gezocht wordt naar duurzame oplossingen en daar kan staal goed bij helpen. Het materiaal is voor 100 procent recyclebaar.”

Tata gaat de markt op met staalbetonvloeren die in combinatie met een geïntegreerd verwarmingssysteem een energiebesparing kan opleveren oplopend tot 75 procent. Gevels worden aangeboden met microperforaties die dankzij hun eigenschap om zonlicht door te laten verwarming door hun rekening nemen.

“Staal is niet alleen volledig recyclebaar maar ook goed te hergebruiken”, zegt Moens. “Van de stalen constructies in gebouwen wordt 49 procent hergebruikt, van de gevelsystemen 29 procent. Door gebruik te maken van steeds lichtere staalsoorten neemt de duurzaamh eid verder toe.”

Niche

Volgens Moens heeft Tata in de bouw een mooie niche gevonden met uitstekende vooruitzichten. “Wat daarbij nodig is om constant te blijven innoveren. We blijven keihard bezig op het terrein van onderzoek en ontwikkeling.”

De Wereld Staal Associatie verwacht dat in de Europese Unie de daling van de staalproductie dit jaar tot stilstand komt. Vorig jaar nam het volume nog met 9,3 procent af tot 140 miljard ton. Voor 2014 zit weer een groei van 3,3 procent in de pijplijn. Volgens de ramingen van de staalassociatie is de Europese Unie in 2013 de enige regio met krimp: 0,5 procent. In Noord-Amerika groeien de staalvolumes dit jaar met 2,9 procent, in het Verre Oosten met 3,5 procent. Midden- en Zuid-Amerika laat een groeicijfer zien van 6,2 procent, Afrika zelfs 8,1 procent.

Reageer op dit artikel