nieuws

Bouwdepot in de maak

bouwbreed

Een bouwdepot waaruit alle bedrijven in de bouwketen betaald krijgen, moet een eind maken aan het probleem dat onderaannemers en leveranciers het nakijken hebben als hun opdrachtgever failliet gaat.

Meer zekerheid voor onderaannemers en leveranciers

Een nieuw bedrijf, Co-Pay, zal het binnenkort aanbieden. De aanpak is afgelopen maanden uitgewerkt in overleg met de Aannemersfederatie Nederland (AFNL).

Bestuurder Gijs Buijs van deze organisatie prijst zich gelukkig dat een vurig gekoesterde wens in vervulling gaat. De initiatiefnemers van Co-Pay meldden zich met hun voornemen bij de AFNL na de oproep van Buijs eind vorig jaar om te komen tot een dergelijke voorziening.

Alle partijen, van de opdrachtgever van de bouw tot de hoofdaannemer, de gespecialiseerde aannemers en leveranciers, hebben volgens Buijs profijt van de mogelijkheid van het bouwdepot. “Maar inderdaad, het grootste belang ligt bij de opdrachtgevers en de gespecialiseerde aannemers.”

Hopeloos

Een opdrachtgever, legt hij uit, kan er bij betaling via het depot zeker van zijn dat het geld wordt gebruikt voor zijn bouwproject. “Het kan niet verdwijnen doordat de hoofdaannemer er andere financiële gaten mee dicht.” Wat de gespecialiseerde aannemers en leveranciers betreft: Buijs kan de lijsten opsommen van AFNL-leden die nog veel geld tegoed hebben van gefailleerde hoofdaannemers en dat nooit meer zullen krijgen. “Dat is echt hopeloos.”

De initiatiefnemers van Co-Pay zetten dezer dagen de puntjes op de i. De bedoeling is eind deze maand, als alle details rond zijn, met het bedrijf naar buiten te treden. De afgelopen maanden is het pad voor dat moment geëffend. Hierbij kwam, weet Buijs, veel kijken. Zo moest de opzet worden beoordeeld en goedgekeurd door De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

> pagina 6: ‘Discussie over betaling blijft, ook bij bouwde pot’

Reageer op dit artikel