nieuws

Beste jaar ooit voor bouwconcern Züblin

bouwbreed

De Zuid-Duitse bouwer Züblin heeft vorig jaar een bouwprestatie neergezet van 3,1 miljard euro. Bestuursvoorzitter Alexander Tesche noemt 2012 het beste jaar uit de geschiedenis van het concern.

Züblin , een dochterbedrijf van Strabag SE, zag zijn stroom van nieuwe orders met 6 procent dalen tot 3,1 miljard. De krimp was voorzien omdat 2011 in het teken stond van het binnenhalen van grote opdrachten in Abu Dhabi en Chili. De omzet echter steeg met 13 procent. De winst steeg met een derde tot 86,5 miljoen euro.

Tweederde van het werk werd verricht in Duitsland, waar anders dan in Nederland de bouw duidelijk aantrekt. Het orderbestand steeg met 3 procent tot 3,6 miljard euro. Het aantal medewerkers stabiliseerde zich op 13.500. De inbreng van het eigen kapitaal steeg met 2 punten tot 24 procent.

Züblin is momenteel op tal van plaatsen in Nederland actief. Vooral in Rotterdam laat de aannemer zich zien. Zo staat het U-gebouw van campus Woudenstein (16.500 vierkante meter) op het punt van voltooiing en wordt aan de Wilhelminakade gewerkt aan het 162.000 vierkante meter grote gebouw De Rotterdam, een schepping van architect Rem Koolhaas. Ook is Züblin samen met Ballast Nedam en Strukton betrokken bij het snelwegproject A15 Maasvlakte – Vaanplein, een werk van 1,6 miljard euro.

In Utrecht bouwt Züblin op het terrein van de universiteit het Gemeenschappelijk Milieulaboratorium, te Purmerend is begonnen aan de realisatie van een biowarmtecentrale. In Den Haag staat een bouwbord voor de op de hoek van de Kalverstraat en het Spui te verrijzen gebouw Amadeus (19.920 vierkante meter).

Orderboek

Voor 2013 verwacht Züblin soortgelijke resultaten te behalen als in 2012. In het eerste kwartaal steeg de omzet vergeleken met begin vorig jaar met 3 procent tot 646 miljoen euro. Het orderboek is met 3,6 miljard euro aan projecten 8 procent minder goed gevuld. Het aantal medewerkers is inmiddels gestegen tot 13.754.

Reageer op dit artikel