nieuws

‘ Woningmarkt is communistisch’

bouwbreed

Ze is in Kroatië geboren, maar heeft een oer-Hollandse naam. Bouwers opgelet. De woningmarkt gaat op de schop en VVD-Kamerlid Barbara Visser (35) plukt pas bloemen als dat gelukt is.

Waarom is de VVD zo afwezig in het woningmarktdebat? Twitter dat en de liberale partij nodigt je uit voor een interview. Barbara Visser vindt het verwijt onterecht. Ja, ze moet haar draai nog vinden in de Tweede Kamer en misschien is haar verhaal niet waar corporatiemannen en aannemers op zitten te wachten. Maar wie beweert dat de VVD niets doet voor de bouw, lette niet goed op. Eén missie heeft de jonge politica. De woningmarkt hervormen. “Als relatieve buitenstaander dacht ik: Wat is dit voor een verschrikkelijk communistisch systeem? Qua planologie, uitgifte en qua prijsbepaling. Of het nu koop is of huur. Te veel overheidsbemoeienis. Zo onoverzichtelijk. Het is te zot voor woorden dat we voor een huurhuis niet de prijs vragen die het waard is. En dat we op de koopmarkt geen invulling kunnen geven aan de vraag, waarvan we weten dat die er is.”

Ze zegt vaak: mijn stelling is, mijn stelling is. Vanuit haar kamer kijkt ze uit op het Binnenhof. Aan een van haar muren hangt een canvasdoek met daarop een foto van het Hembrugterrein. Het was een afscheidscadeautje toen ze haar wethoudersschap in Zaanstad verruilde voor een zetel in de Tweede Kamer. Ze moest erover nadenken. “Dit is heel anders. Als wethouder ben je het gezicht van de stad en neem je beslissingen. Langzaam begin ik mijn draai te vinden.”

Visser kreeg de portefeuille woningmarkt. Die vindt ze boeiend. “Omdat er dingen moeten veranderen. Omdat het een macro-economische onderwerp is. Of het nog steeds bevalt? Ik voel me soms net een bondscoach die 16 miljoen medebondscoaches heeft. Iedereen heeft een mening over de woningmarkt. Dat is logisch want iedereen woont. En iedereen ziet dingen, en voelt dat er dingen gaan komen.”

Zeg dat de woonpassage in het regeerakkoord te snel tot stand kwam en zij pareert dat er ook kritiek was op het resultaatloze Catshuisoverleg van zeven weken. En waar was de Visser toen Jacques Monasch van de PvdA de hoofdlijnen van het huidige woningmarktbeleid schreef. “Dat zijn zijn woorden. Wie de credits wil hebben, moet die maar opeisen. Dat geldt ook voor het woonakkoord. Iedereen mag zijn eigen bloemen plukken en zeggen dat het zijn succes is. Wanneer ik bloemen pluk weet ik niet. Misschien zit ik er anders in. Ik wil het communistische systeem hervormen, zodat de markt moet meer ruimte krijgen om huurwoningen te bouwen. Gebeurt dat, dan zullen buitenlandse investeerders daarin investeren.”

Het systeem moet op de schop. Leidt dat tot extra bouwproductie? “Elke verandering op de kapitaalmarkt beïnvloedt direct de woningmarkt. Je kunt wel denken: laten we gezellig nog een maatregel nemen, maar dat gaat de bouw morgen niet helpen.” Het CDA wil een investeringsagen- da. PvdA’er Duivesteijn wil ook zoiets. Visser stelt dat corporaties voldoende ruimte overhouden voor bouwplannen. “Corporaties zullen moeten hervormen. Dat is niet leuk. Maar in deze tijd is het toch niet gek dat we ook aan hen een bijdrage vragen?”

Met regelmaat keert Visser terug naar haar geboorteland Kroatië. Veranderen is moeilijk, dat weet ze als geen ander. In oorlogstijd raakte haar familie alles kwijt. “Ik bewonder mensen die in hun land en zichzelf geloven en dan toch de draad weer oppakken, ook al zijn ze tachtig. Voor een bouwbedrijf is dat ook de uitdaging.”

Reageer op dit artikel