nieuws

Barteren ook voor bouwbedrijf interessant

bouwbreed

Barteren kan bouwbedrijven aan interessante opdrachten helpen. Maar terwijl andere sectoren er succesvol mee werken, is deze vorm van ruilhandel in de bouw nog maar nauwelijks bekend.

Aannemers die er wel eens van hebben gehoord, deinzen er vaak voor terug omdat ze bang zijn er geld op toe te leggen. Die vrees is ongegrond, zeggen ondernemers die ervaring hebben met barteren. “Het is een kwestie van creatief denken”, vindt Grad van Heck, directeur van Bouwpartners in Scherpenzeel. Hij haalde onlangs via barterbank TradeXchange de opdracht binnen voor een bedrijfspand in Wijk bij Duurstede. Eerder bouwde hij met gebruikmaking van barteren een garage in Groningen en een bedrijfspand in Alphen aan den Rijn. Van Heck doet via bartering ook al jaren zaken met onderaannemers als installateurs en schilders. “Als je eenmaal geleerd hebt dit spel te spelen, vind je vanzelf je weg en kom je aan opdrachten die je anders niet binnen zou halen’’, zegt hij.

Bij barteren worden goederen en diensten niet één op één tegen elkaar uitgeruild, maar wordt gebruik gemaakt van virtueel geld. De barterbank TradeXchange, waarbij Van Heck is aangesloten, gebruikt de ‘trade euro’, een ‘valuta’ met dezelfde waarde als de reële euro. Ondernemers die bij deze bemiddelaar zijn aangesloten, betalen elkaar in deze munteenheid. Met hun ontvangen trade euro’s kunnen ze weer andere transacties binnen het netwerk afrekenen.

“Het systeem is volkomen transparant en goedgekeurd door de fiscus. Transacties worden gewoon gefactureerd en er wordt ook keurig btw over betaald”, aldus Therecia Venema, oprichter en directeur van TradeXchange, dat is gevestigd in Leeuwarden.

Doordat banken minder krediet verlenen en orders schaars zijn, vragen steeds meer bedrijven informatie op over barteren, zegt Venema. “Met name in de bouw, waar het heel slecht gaat, is er steeds meer belangstelling.” De econoom Ad Broere noe mt het model “absoluut interessant” voor de bouw. “Een project dat vastloopt omdat de bank onvoldoende wil bijdragen, kan via barteren met complementair geld worden gefinancierd en dan alsnog worden uitgevoerd.”

Reageer op dit artikel