nieuws

‘Opleiding leert lassers te weinig over lasgassen’

bouwbreed

Vakopleidingen voor lassers besteden te weinig aandacht aan lasgassen. Daardoor kunnen lassers kunnen een verkeerd lasgas kiezen en daarmee werkstukken beschadigen. Leverancier van lasgassen Air Products constateert dat na een rondvraag onder lassers.

Lasgassen krijgen weinig aandacht in de vakopleidingen omdat ze een beperkte post vormen in het lasbudget. Dat bestaat voor ruim 90 procent uit arbeids- en kapitaalkosten. Een verkeerd gekozen lasgas kan het werkstuk evenwel onherstelbaar beschadigen en poreusheid, scheuren en randinkartelingen veroorzaken.

Een passend lasgas kan daarentegen de productie verhogen waardoor de arbeidskosten dalen. Argon, zuurstof en acetyleen zijn met respectievelijk 97, 64 en 59 procent de meest gebruikte lasgassen. Stikstof, kooldioxide, helium en waterstof worden door respectievelijk 25, 22, 13 en 9 procent van de lassers gebruikt, Het onderzoek van Air Products laat zien dat het redelijk goed gesteld is met de inspectie van lasapparatuur en leidingsystemen. In 73 procent van de laswerkplaatsen worden de voorzieningen gemiddeld tweemaal per jaar geïnspecteerd.

Reageer op dit artikel