nieuws

Van Oord verwacht moeilijk 2012

bouwbreed

Baggerbedrijf Van Oord voorziet voor dit jaar een moeilijk jaar voor haar baggeractiviteiten. Dat zegt bestuursvoorzitter Pieter van Oord in een toelichting op de gisteren gepubliceerde jaarcijfers over 2011.

“Wij verwachten dat 2012 voor onze onderneming per saldo geen gemakkelijk jaar wordt. Specifiek voor de baggermarkt verwachten wij op korte termijn een lagere inzet van onze schepen”, aldus de topman.

Van Oord zag afgelopen jaar zijn orderportefeuille met 9 procent teruglopen naar 1,7 miljard euro. Het nettoresultaat viel met 28 procent terug naar 118 miljoen euro. Het baggerbedrijf (nummer 6 in Cobouw 50) wist zijn omzet wel met 8 procent uit te breiden naar 1,7 miljard euro.

“In het licht van de omstandigheden zijn de resultaten redelijk tot goed te noemen”, meent Van Oord. Het baggerbedrijf werkt onder meer aan het project Maasvlakte 2, waar het ongeveer twintigduizend 40-tons betonblokken heeft geplaatst. Ook trok de onderneming in Australië veel werk naar zich toe. Daar wordt gewerkt aan infrastructurele werken ten behoeve van de export van kolen, erts en gas.

Een nieuwe markt voor Van Oord wordt het leggen van pijpleidingen in ondiep water. Geïnvesteerd wordt verder in een installatieschip voor de aanleg van windmolenparken op zee. Ook is een extra zelfvarende cutterzuiger in aanbouw en wordt een schip gebouwd voor het leggen van leidingen in ondiep water.

Beleggers

De investeringen worden gedaan mede dankzij leningen bij Amerikaanse en Engelse institutionele beleggers (US Private Placement). Ook is gezorgd voor een kredietfaciliteit bij een consortium van buitenlandse banken. Van Oord heeft 426 miljoen aan vreemd vermogen, waarvan voor een deel herfinanciering nodig was.

Van Oord verwacht vooral in het buitenland groter te worden. “Groei verwachten wij met name in de olie- en gasgerelateerde markten en de aanleg van windparken op zee”, zegt Pieter van Oord. Maar ook mikt het bedrijf op grote infrastructurele werken in Nederland.

In Europa komt het nieuwe werk vooral uit voormalige Sovjet-staten als Litouwen en Azerbeidzjan. In het Midden-Oosten lijkt de tijd van grote landaanwinningsprojecten, zoals de Palm Jumeirah en The World, voorbij en schuift Van Oord op richting olie- en gasindustrie. In Abu Dhabi werkt de waterbouwer aan Das Island, een van de grootste projecten in de regio.

Reageer op dit artikel