nieuws

Geen winst meer voor bouwdivisie Ballast

bouwbreed

Ballast Nedam houdt er sterk rekening mee dat de winst uit zijn bouw- en ontwikkelingsactiviteiten dit jaar vrijwel geheel zal verdampen.

De “barre marktomstandigheden” maken het volgens topman Theo Bruijninckx bijna onmogelijk om nog een positief resultaat te boeken. “Het volume in de bouw- en vastgoedsector zal in 2012 met een paar procenten dalen”, zei hij vrijdag bij de presentatie van de jaarcijfers. “Nog vervelender: de marges lopen terug. De projecten die in 2011 zijn aangenomen, hebben een lagere marge dan degene die nu in de afrondende fase zijn.”

De grootste divisie van Ballast Nedam was afgelopen jaar nog goed voor een winst van 8 miljoen euro op een omzet van 642 miljoen. Dit jaar verwacht Bruijninckx dat Bouw en Ontwikkeling quitte zal draaien of in het meest gunstigste geval een heel klein plusje zal boeken. “Maar dat laatste is vooral een kwestie van hopen”, benadrukte de bestuursvoorzitter, “want de markt is echt bar en boos en zal dat ook nog even blijven.”

Risico’s

Ballast Nedam is vanwege die slechte marktomstandigheden druk bezig de risico’s van vastgoedontwikkeling terug te brengen. In 2011 slaagde het bouwconcern er in om in ieder geval de voorraad opgeleverde, maar nog niet verkochte woningen flink te verminderen. Ook werd een aantal samenwerkingsovereenkomsten waarvoor nog geen grond was aangekocht, beëindigd. Ondanks de maatregelen ontkwam ook Ballast Nedam niet aan afwaarderingen. De aannemer schreef in totaal 8 miljoen af op een zestal grondposities voor woningbouw in het noordoosten van Nederland. Door de afboeking werd op de vastgoedactiviteiten verlies geleden. Dankzij de bijdrage uit de verkoop van een aantal grote pps-projecten bleef de divisie Bouw en Ontwikkeling uiteindelijk uit de rode cijfers.

De Nieuwegeinse bouwer behaalde als geheel over afgelopen jaar een nettowinst van 9 miljoen. Dat is 2 miljoen meer dan in 2010. De omzet steeg ook, met een kleine 2 procent tot 1,38 miljard. Voor dit jaar wordt gerekend op een gelijkblijvend resultaat bij een omzet van 1,4 miljard. “En dat in verder verslechterde marktomstandigheden”, aldus Bruijninckx. De dalende winst bij bouw en vastgoed zal volgens hem grotendeels opgevangen worden door een stijgend resultaat

> pagina 6: veel orders voor ballast nedam

Reageer op dit artikel