nieuws

Hogere prijs onderwijs

bouwbreed Premium

De aanbestedingen van onderwijsgebouwen pakken af en toe weer duurder uit. Geen ontkomen aan. Al het vet is van de botten. Gemiddeld werd per 1 januari een kuubprijs van 316 euro betaald.

Vanaf 2008 zijn de prijzen alleen maar gedaald. Marges zijn weggehaald bij de onderaannemers en de toeleveranciers. Totdat uiteindelijk ook in het eigen vlees moest worden gesneden. De meeste begrotingen zijn volledig uitgekauwd. Opdrachtgevers zullen weer moeten wennen aan hogere prijzen.

De stijgende olieprijzen vertalen zich in de rekeningen voor isolatiemiddelen, kozijnen en dakbedekkingen. Reken maar op een plus van 5 tot 8 procent. Ook voor beton en hout moet meer worden neergeteld, zo’n 2 tot 5 procent.

Eigenlijk zouden de bouwmaterialen (40 procent van de kosten) 5 procent duurder moeten worden. Dan kan de bouwsom met 2 procent omhoog. Zover is het nog niet. De concurrentie is en blijft moordend. Niet iedereen doet mee met de prijzenslag. In de calculaties schuilen regelmatig hoge prijzen en ruime normen. Wie ruim rekent zit al gauw 15 tot 25 procent boven de gemiddelde prijsaanbieding.

(NBI)

Reageer op dit artikel