nieuws

Dobberen in de rondte

bouwbreed

Wie staat op om te gunnen op duurzaamheid, weinig energiekosten of een gering onderhoud? De opdrachtgevers van de grote bouwers zagen hun orders twee keer door alvorens te gunnen. Zo lang slechts naar de laagste prijs gekeken wordt, dobbert de sector maar wat rond. Vooruitgang ho maar. Driftig spitten opdrachtgevers de open begrotingen door, met […]

Wie staat op om te gunnen op duurzaamheid, weinig energiekosten of een gering onderhoud? De opdrachtgevers van de grote bouwers zagen hun orders twee keer door alvorens te gunnen. Zo lang slechts naar de laagste prijs gekeken wordt, dobbert de sector maar wat rond. Vooruitgang ho maar.

Driftig spitten opdrachtgevers de open begrotingen door, met chirurgische precisie. De vinger gaat naar plinten die een dubbeltje te duur zijn. Grotere verschrijvingen worden over het hoofd gezien.

De prijzen van dakbedekkingen en kunststof kozijnen stijgen als gevolg van de oplopende olieprijzen. Ook voor kalkzandsteen wordt wat meer gevraagd. Verder zijn de prijzen stabiel. Hier en daar staan in de calculaties lagere uurlonen. Een signaal dat huurlingen zoals zzp’ers verder worden uitgeknepen. Ook de onderaannemers maken moeilijke tijden door.

Kantoren worden momenteel alleen nog in opdracht gebouwd. De nieuwe gebruiker laat elders een lastig te verhuren pand achter. Oude kantoren zijn zonder ingrijpende innovatie nauwelijks nog aan de man te brengen.

De gemiddelde kuubprijs van kantoorgebouwen bedroeg per 1 februari 266 euro.

(NBI)

Reageer op dit artikel