nieuws

Consortium trekt stekker uit groot project Alkmaar

bouwbreed

Een consortium bestaande uit Ymere, Volker Wessels, Ballast Nedam en BNG Gebiedsontwikkeling stopt met de ontwikkeling van een gigantisch centrumplan in de gemeente Alkmaar.

Vanwege de crisis wordt afgezien van de make-over van het dicht tegen het stadshart gelegen industrieterrein Overstad. Bedoeling was dat er vanaf dit jaar al gestart zou worden met de bouw van 2.220 woningen en 85.000 vierkante meter aan winkels en andere commerciële functies. De aanbesteding van het plan vond plaats in 2007. “De herontwikkeling van Overstad op basis van de toen gekozen werkwijze en totaalaanpak is niet meer in overeenstemming met de huidige marktomstandigheden”, laten de betrokken partijen in een verklaring weten.

“De economie”, geeft projectleider Jos Feijtel als reden voor bouwers en ontwikkelaars de stekker uit het centrumplan te halen. “Er is geen winst te behalen in de letterlijke zin, maar ook niet qua voortgang.” De partijen hebben volgens hem “in goed onderling overleg” met de gemeente Alkmaar het plan begraven.

De gemeente hoopt dat er op kleine schaal wel initiatieven van de grond komen, laat wethouder Victor Kloos weten. “We beginnen nu eerst met de ontwikkelingen waar nog wel vraag naar is en die bijdragen aan een sterkere binnenstad, zoals het nieuwe multifunctionele winkelcentrum Ringers en de nieuwe bioscoop”, zegt Kloos. Deze ontwikkelingen liggen dicht tegen het stadscentrum aan en hebben volgens de terugtredende ontwikkelaars minder last van de crisis.

Dietmar Werner van Volker Wessels Bouw- en Vastgoedontwikkeling noemt de nieuwe aanpak van de gemeente Alkmaar begrijpelijk. “Het is jammer dat de oorspronkelijke aanpak, zoals die door het consortium is bedacht, niet mogelijk is onder de huidige omstandigheden. Vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid willen we een aangepaste aanpak voor Overstad niet in de weg staan.”

Reageer op dit artikel