nieuws

Spouwankers te kort bij ingestorte kopgevel

bouwbreed Premium

Spouwankers te kort bij ingestorte kopgevel

Bij de bouw van de kopgevel van de jaren zestigflat in Rijswijk die twee weken terug deels naar beneden kwam, zijn te korte spouwankers gebruikt.

Ook is bij de bouw te schrale metselspecie gebruikt die te weinig hechting leverde. Dat concludeert onderzoeksbureau Nieman Kettlitz Gevel- en Dakadvies dat de gevel van het uit 1965 stammende complex aan de Rijswijkse Tubasingel onderzocht. Tijdens de storm op 5 januari kwam s’avonds rond tien uur de bovenkant van de kopgevel naar beneden.

Schrale specie

Bij de bouw zijn volgens de onderzoekers voldoende ankers gebruikt. Ze zijn ook niet geroest. Het probleem was dat het binnenspouwblad bovenin 2 tot 3 centimeter terugwijkt terwijl het buitenspouwblad die sprong niet volgde. De metselaars pasten wel dezelfde spouwankers als in de rest van de gevel, zodat die te kort waren. Bovendien is er bij de bouw volgens de onderzoekers te schrale specie is gebruikt, met te weinig cement en teveel zand. Dat verklaart de opvallend witte kleur van de metselspecie.

Geen gebrekkig onderhoud

Gebrekkig onderhoud is volgens woningcorporatie Vidomes, eigenaar van de flat en het onderzoeksbureau, niet aan de orde. De gevel is in 2007 nog gerestaureerd en in 2010 is er zelfs nog een visuele inspectie geweest volgens het reguliere meerjaren onderhoudsprogramma.

Vidomes gaat de getroffen kopgevel slopen en opnieuw opmetselen. De gevel op de andere kop van het complex wordt ook onderzocht.

Reageer op dit artikel