nieuws

Scholen

bouwbreed

Een praktische scholenwaaier gaat helpen klassen weer in gezonde conditie te krijgen. Het binnenklimaat in driekwart van de scholen is nu nog ver onder de maat, maar de budgetten staan onder druk.

Waaier helpt aanpak

scholenklimaat

Zorgen over budget voor (ver)bouw

Het Atelier Rijksbouwmeester heeft samen met Servicecentrum Scholenbouw een waaier gemaakt met praktische tips, regels en adviezen. Aanstaande donderdag is de officiële presentatie. Veel jarenzeventigscholen staan voor de afweging om grondig te renoveren of nieuw te bouwen.

De waaier bevat geen nieuwe norm of richtlijn, maar rangschikt alle beschikbare informatie op een logische manier. Daarbij zit ook een overzicht van alle aspecten die nodig zijn voor een helder programma van eisen om tot een gezond binnenklimaat te komen, hetzij door renovatie, hetzij door nieuwbouw.

De Rijksbouwmeester sloeg in 2009 alarm met een schokkende inventarisatie dat 80 procent van de 150.000 klaslokalen in Nederland kampt met een slecht binnenklimaat. TNO toonde al eerder aan dat daardoor leerprestaties dalen en extra klachten ontstaan bij oren, ogen en vermoeidheid. Voor een sober kantoor blijkt per gebruiker drie keer meer budget beschikbaar te zijn als voor een school.

Toch stelt het Rijk jaarlijks 1,5 miljard euro beschikbaar voor scholenbouw. Een budget dat zwaar onder druk staat door bezuinigingen en verschuivingen naar onderwijsbudgetten, signaleert directeur Louk Heijnders van Service Centrum Scholenbouw.

Subsidie

Afgelopen twee jaar is al 160 miljoen euro aan subsidie gestoken in ventilatie en verbetering van installaties, maar daarmee is ad hoc slechts een fractie van het probleem opgelost. Voor een structurele oplossing is minimaal 700 miljoen euro nodig, zo’n 10.000 euro per klaslokaal. Veel scholen blijken de gevolgen van een slecht binnenklimaat te onderschatten en schuiven een verbouwing liever op de lange baan.

Reageer op dit artikel