nieuws

Hijsrecord

bouwbreed

De jib, het beweegbare bovendeel van de hijsmast, is ontworpen voor een maximaal hijsgewicht van 2900 ton. Maar bij een recente test wist Mammoet uit deze enorme PTC Super Heavy Lift-kraan liefst 3520 ton op een radius van 33 meter te persen. Volgens het bedrijf een wereldrecord. Bij de test op de Mammoet-werf in Westdorpe […]

De jib, het beweegbare bovendeel van de hijsmast, is ontworpen voor een maximaal hijsgewicht van 2900 ton. Maar bij een recente test wist Mammoet uit deze enorme PTC Super Heavy Lift-kraan liefst 3520 ton op een radius van 33 meter te persen. Volgens het bedrijf een wereldrecord. Bij de test op de Mammoet-werf in Westdorpe (Zeeuws-Vlaanderen) was de 83 meter lange hoofdmast verlengd met een 36 meter lange jib, zodat een haakhoogte van meer dan 100 meter mogelijk werd. Zo hoog werden de tientallen tot aan de nok gevulde containers tijdens de test niet opgetild, enkele meters vanaf de grond volstond om aan te tonen dat deze hijsgigant zijn mannetje staat.

Binnenkort wordt hij in circa 250 containers verscheept naar Brazilië, om daar zijn eerste echte hijsklus te verrichten. Ook de beide andere kranen uit de PTC-serie zijn inmiddels door Lloyd’s Register qua ontwerp en constructie bekeken en goedgekeurd, zodat toekomstige klanten met een gerust hart hun ‘payloads’ door Mammoet kunnen laten verplaatsen. De hijskraan kan vanaf een vrij klein grondvlak grote bouwterreinen bestrijken en over vrij hoge gebouwen heen lasten hijsen. Door de lage gronddruk is geen aparte fundering nodig.

Foto: Mammoet, tekst: Pieter de Mos

Reageer op dit artikel