nieuws

achtergrond‘Woonvisie is als plassen tegen de wind in’

bouwbreed

– Bouwend Nederland, Aedes, het EIB, diverse hoogleraren en andere betrokken partijen mochten gisteren in de Tweede Kamer vertellen wat zij vinden van het woonbeleid van het kabinet. Veel nieuwe inzichten leverde de bijdragen van de zeventien sprekers echter niet op.

“The roast of de Woonvisie”, noemt Kamerlid Jacques Monasch de hoorzitting over de Woonvisie van minister Donner nadat onder meer Aedes, Vastgoed Belang en de Woonbond hun zegje hebben gedaan. Nee, erg positief zijn de organisaties niet. Het schort aan visie, luidt het eenduidige betoog. “De Woonvisie lijkt op plassen tegen de wind in”, houdt Aedes-voorzitter Marc Calon de vier aanwezigen Kamerleden voor. “Het geeft kortstondig een gevoel van opluchting en warmte, maar op de lange termijn krijg je het koud.” Hierop wordt instemmend geknikt.

Over wat Donner wel zou moeten doen om de woningmarkt uit het slob te trekken, worden de aanwezigen het echter niet eens. “Schrap de verlaging van de overdrachtsbelasting en geef het geld dat dit oplevert aan de corporaties”, stelt directeur Ronald Paping van de Woonbond voor. “Nee, schaf de overdrachtsbelasting helemaal af”, betoogt voorzitter Ger Hukker van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Voorzitter van Bouwend Nederland Elco Brinkman heeft daar ook wel oren naar. “Het kabinet moet de genomen crisismaatregelen verlengen.” Maar ook deze stelling wekt weerstand op. “De kracht van een maatregel als het verlagen van de overdrachtsbelasting zit hem in de tijdelijkheid”, vindt adjunct-directeur Leendert Meijers van NVB-Bouw. “Als je het helemaal afschaft, krijg je gewenning op de markt en is het effect weg. De overheid kan het geld dat de maatregel kost beter stoppen in het stimuleren van de starters.”

Sleutel

EIB-directeur Taco van Hoek kan zich wel in die oplossing vinden. “De starters moeten gestimuleerd worden. Zij zijn de sleutel die de woningmarkt uit het slot kan halen.” Hoe je dat doet? Van Hoek stelt een simpele regeling voor. “Trek een grens bij 35 jaar. Mensen jonger dan 35 die een eerste huis kopen stimuleer je in de vorm van bijvoorbeeld een starterslening.”

Hoe vanuit de politiek over de Woonvisie gedacht wordt, zal over twee weken blijken. Dan wordt het woondocument in de Tweede Kamer behandeld.

Reageer op dit artikel