nieuws

CNV wil controles op werkers van buiten EU

bouwbreed

Een versoepeling van de toegang van niet-EU bedrijven tot de Europese markt kan onder andere in de bouw tot grote misstanden leiden. Daarvoor waarschuwt Arend van Wijngaarden, vice-voorzitter van CNV Vakmensen.

Volgens Van Wijngaarden heeft het fiasco bij de bouw van de snelweg A2 tussen Warschau en Berlijn aangetoond dat aan bedrijven “van buiten de Europese Unie strenge eisen moeten worden gesteld, onder meer om sociale dumping tegen te gaan.

Polen gunde de wegenbouwklus aan het Chinese staatsbedrijf Covec, dat tot ruim 30 procent lager inschreef dan concurrerende bouwondernemingen uit Europa. Bij de uitvoer ontstonden al snel grote problemen. Lokale onderaannemers weigerden om tegen woekerprijzen te werken, waarop Covec honderden Chinese arbeiders moest laten overkomen.

De oplopende vertragingen op het project, dat van groot belang is voor het Europees kampioenschap voetbal van 2012 in Polen, waren voor de Poolse autoriteiten aanleiding om het contract met Covec vorige maand te beëindigen.

“Door het miskennen van de verplichte minimumlonen en van de veiligheids-, gezondheids- en kwaliteitsaspecten hebben de Poolse autoriteiten gegokt en verloren”, concludeert Van Wijngaarden. ”Maar feitelijke zijn er alleen maar verliezers. De autoweg zal nu veel meer gaan kosten dan oorspronkelijk voorzien. Bovendien zal het project niet tijdig klaar zijn. De Chinese arbeiders worden terug naar China gestuurd en verliezen hun baan.”

Zonder “serieuze controles en passende sancties” zijn in Europa nog meer gevallen zoals dat van Covec te verwachten, meent de vakbondsman. “Uit dit voorbeeld blijkt dat het passeren van Europese werknemers gemakkelijk slecht kan uitpakken. Het zou vele malen beter zijn als voor dit soort projecten werklozen van binnen de EU worden ingezet.”

De waarschuwing van Van Wijngaarden komt niet op een toevallig moment. Momenteel discussieert de Europese Unie over verruiming van de mogelijkheden voor niet-EU-ondernemingen om in Europa aan de slag te gaan.

Als het aan de FIEC ligt wordt het juist moeilijker voor staatsbouwbedrijven om contracten in de EU binnen te halen. De Europese bouwfederatie pleitte daarom onlangs nog voor regels die abnormaal lage tenders voorkomen.

Reageer op dit artikel