nieuws

Hillen & Roosen piekt na doorstart

bouwbreed

Hillen & Roosen heeft het eerste volle boekjaar na de doorstart van 2009 afgesloten met een spectaculaire winstmarge van 6,5 procent. Het Amsterdamse bouwbedrijf, dat twee jaar terug failliet ging om vervolgens in sterk afgeslankte vorm weer door te starten, boekte over 2010 een nettowinst van ruim 3 miljoen euro op een omzet van 45,8 […]

Hillen & Roosen heeft het eerste volle boekjaar na de doorstart van 2009 afgesloten met een spectaculaire winstmarge van 6,5 procent.

Het Amsterdamse bouwbedrijf, dat twee jaar terug failliet ging om vervolgens in sterk afgeslankte vorm weer door te starten, boekte over 2010 een nettowinst van ruim 3 miljoen euro op een omzet van 45,8 miljoen. Dat leverde de aannemer een voor bouwbegrippen bijzonder hoge marge op.

“Hillen & Roosen is natuurlijk zwaar gereorganiseerd. Daardoor zit er werkelijk geen grammetje vet meer aan onze botten, zijn de algemene kosten zeer laag”, verklaart directeur Pieter Wassenaar de uitschieter van vorig jaar. “Bovendien wordt ieder euro hier nu drie keer omgedraaid.”

Daar komt volgens Wassenaar nog bij dat het enthousiasme onder de ruim zeventig werknemers hoog is, mede vanwege de doorstart. “Dat vertaalt zich in kwaliteit van de werken, maar ook in het uitblijven van faalkosten. Vorig jaar hebben we zo goed als geen faalkosten gekend. Ook hebben we geen juridische kosten hoeven maken.”

De directeur benadrukt dat de marge van 6,5 procent wel heel uitzonderlijk is. “We mikken ook niet op een dergelijk hoge marge”, aldus Wassenaar. “Ik heb altijd gezegd dat ik met 3,5 procent tevreden ben. Dat is ook onze doelstelling.”

Wassenaar verwacht dat Hillen & Roosen het dit jaar al een stuk lastiger zal krijgen. De projecten die uit de doorstart zijn meegenomen, zijn inmiddels afgerond. Nieuwe opdrachten zijn wel binnengehaald, maar zullen vooral in 2012 in uitvoering komen. “Ik verwacht dit jaar uit te komen op een omzet tussen de 35 en 40 miljoen. De algemene kosten zijn dan in ieder geval gedekt. Dat we daarbij niets verdienen, is dan maar zo. We zijn er in onze planning altijd van uit gegaan dat 2011 het minste zou worden.”

Omzetstroom

Op langere termijn ziet Wassenaar mogelijkheden om door te groeien naar een omzet van maximaal 60 miljoen.

Om een stabiele omzetstroom te creëren zal de bouwer binnenkort een samenwerkingsverband aangaan met een projectontwikkelaar. Hillen & Roosen zal een belang van 10 procent nemen in dat bedrijf, waarvan Wassenaar de naam nog niet wil prijsgeven. “Die samenwerking moet ons jaarlijks 20 procent van de omzet bezorgen.”

Reageer op dit artikel