nieuws

Kaarsrechte lift in scheve Oldehove

bouwbreed

Kaarsrechte lift in scheve Oldehove

De Oldehove in Leeuwarden is scheefgezakt, maar het frame van de lift in de 40 meter hoge toren staat kaarsrecht.

De nooit voltooide kerktoren uit de 16de eeuw krijgt een glazen lift, die bezoekers naar de eerste verdieping op 12 meter hoogte moet brengen. Voor Friso Restauratie geen alledaagse klus. De hydraulische lift steunt in de hal op een 11 meter lange stalen buispaal (diameter 16 centimeter) die vol beton is gestort.

De buis is er met een kleine machine in geheid, want een grote kon niet door de deur. De stalen geleidingen van de lift rusten op een kelderfundering van 80 centimeter diep en zijn vastgemaakt aan de eeuwenoude muur. Bijzondere bouten hoefden hiervoor niet te worden gebruikt. Om het framewerk wordt een kast geplaatst van hard en doorzichtig geëmailleerd glas.

Reageer op dit artikel