nieuws

Hang naar de man met het potlood

bouwbreed Premium

De prijsstijgingen zijn nauwelijks waarneembaar in de calculaties. Wat verhogingen hier, wat verlagingen daar. In de hoop om met een beetje geluk de laagste inschrijver te zijn. De uitvoeringsfase moet dan meerwerk opleveren door te mikken op de slordigheden in de vaak rammelende bestekken. Waar is toch de oude bestekschrijver met zijn potloodje achter het […]

De prijsstijgingen zijn nauwelijks waarneembaar in de calculaties. Wat verhogingen hier, wat verlagingen daar. In de hoop om met een beetje geluk de laagste inschrijver te zijn. De uitvoeringsfase moet dan meerwerk opleveren door te mikken op de slordigheden in de vaak rammelende bestekken.

Waar is toch de oude bestekschrijver met zijn potloodje achter het oor? De man die het werk uit zijn hoofd kende?

Natuurlijk, de projecten zijn ingewikkelder geworden. Aan de andere kant hebben we volop moderne technieken in huis, van bestekprogramma’s en BIM tot de nieuwste tablet.

Wat het werk vooral nodig heeft is inzicht. Daarom zien we veel oudere adviseurs weer terugkomen om even bij te springen in moeilijke tijden. De ervaring van de oude garde is broodnodig om de werken op tijd en binnen de budgetten af te handelen. Met een perfecte opleiding heb je nog geen deskundige in huis, daar is even tijd voor nodig.

De staalprijzen zijn gelijk gebleven. Het wachten is op een stijging komende maanden. De stalen gevelbeplating is duurder geworden, de montagekosten werden onder druk van de bouwers iets goedkoper.

De gemiddelde kuubprijs van de bedrijfsgebouwen bedroeg per 1 maart 73 euro.

(NBI)

Reageer op dit artikel