nieuws

Naming, no shaming

bouwbreed

De kwaliteit in de bouw staat onder druk

Dat zijn niet mijn woorden maar die van Stichting Bouwkwaliteit en KOMO, vorige week in deze krant. Eigenlijk zijn er weinig partijen die het níét vinden. Dat bleek ook uit de reacties op het B-Tower-ongeluk. De oorzaak is een cocktail van versnipperde verantwoordelijkheden en een voorliefde voor veel voor weinig. Over de oplossing is minder consensus. En dát vergroot de kans dat die van buiten de branche zal komen.
Nederland loopt langzaam warm voor naming and shaming.Groot-Brittannië en de VS deden dat al eerder. Ook toezichthouders hier willen vaker dan nu de namen van overtreders bekendmaken. Dat bleek in augustus uit een rondgang langs de AFM, de Opta, de Consumentenautoriteit en de Voedsel en Waren Autoriteit. Vooral de vrees voor imagoschade heeft een “krachtige nalevingbevorderende werking”, zoals de Opta het noemt.
Voor financiële instellingen is negatieve publiciteit zelfs de grootste angst, zegt criminologe dr. Judith van Erp, die er vorig jaar een boek over schreef. “Liever vertienvoudigen ze de financiële straf als ze daarmee negatieve publiciteit kunnen voorkomen.” VNO-NCW en MKB Nederland sluiten namen noemen niet helemaal uit, maar zijn niet enthousiast. En Bouwend Nederland kennende staan die ook niet te springen.
Natuurlijk, voorzichtigheid is geboden. Maar, zou het ondanks alle mitsen en maren voor de bouw ook geen fantastische káns zijn? Is het geen ultiem teken van kracht en vertrouwen als je als branche en als bedrijf bereid bent om zélf openlijk je fouten te benoemen: ‘Dit is niet goed gegaan, dit hebben we ervan geleerd en dit gaan we voortaan anders doen.’ Iedereen maakt fouten; het verschil zit alleen in de manier waarop je ermee omgaat.
Eerlijkheid bepaalt onze relatie met anderen, met collega’s, opdrachtgevers, leveranciers, vrienden en familie. Wie zelf publiekelijk zijn fouten benoemt, hoeft zich nergens voor te schamen. Integendeel.
Directeur De Boer Communicatie – techniek & wetenschap, Amsterdam

Reageer op dit artikel