nieuws

Aarzelend hogere zorgprijzen

bouwbreed

Bouwen voor de zorgsector wordt weer iets duurder

Licht aan de horizon! Alle kleine beetjes helpen.
De bouwkosten en aanneemsommen zijn sinds 2007 met 13 procent gedaald. De verschillen per project zijn aanzienlijk. Ieder werk heeft weer andere karakteristieken. De aanwezigheid van een grote dosis installatiewerk schroeft de kosten flink op.
De loonkosten zijn stabiel. De daling is ten einde. Als de vooruitzichten in de bouw niet snel beter worden, kan de afkalving verder gaan. De percentages voor algemene kosten, winst en risico dreigen terug te komen in de calculaties. Tijdens de crisis was de post zo goed als verdwenen. Of het bedrag werd gecompenseerd door een forse korting te geven. Gek natuurlijk, onder de prijs werken houdt niemand lang vol. Bedrijven hebben toch buffers nodig om tegenslagen te kunnen opvangen. Opdrachtgevers hebben in ieder geval geen baat bij bouwers die omvallen. Op vertraging, extra kosten en inferieure kwaliteit zit niemand te wachten.
De kuubprijs van gebouwen voor de zorgsector bedroeg per 1 september 474 euro.
(NBI)

Reageer op dit artikel