nieuws

Faalkosten slaan winst uit handen

bouwbreed

De marges staan erg onder druk

Waarom eigenlijk? Wie erin slaagt de faalkosten terug te brengen tot 5 procent, kan een redelijke winst maken.
Komende maand zullen de bouwkosten licht gaan stijgen. De aanneemsommen daarentegen leveren wat in. Het gemiddelde uurloon mag dan wel met 1,8 procent zijn gestegen, in de calculaties vind je de toename niet terug. De verdiensten nemen steeds verder af.
Al een kwart eeuw schommelen de geregistreerde faalkosten tussen de 8 en de 11 procent. Niemand lijkt op de periodiek verschijnende rapporten te reageren. Allerlei redenen worden aangevoerd om niets aan de faalkosten te hoeven doen. Terecht? Zeker niet. Eerste stap is het probleem van de weglekkende winsten onder ogen te zien. Wie de ogen gesloten houdt, ziet niets.
Het werk van de schilders, tegelaars en stukadoors werd weer goedkoper. Veel opdrachten worden uitgesteld, plannen gaan de ijskast in. Kozijnen, deuren plus het hang- en sluitwerk worden steeds goedkoper. De betonproducten raken steeds scherper aan de prijs. Een rondje langs de leveranciers levert de bouwers al snel een korting op.
De gemiddelde kuubprijs van woongebouwen bedroeg per 1 juli 277 euro.

(NBI)

Reageer op dit artikel